News image

Нигерия: От началото на годината до сега са били убити 620 християни от мюсюлманските бойци на Боко Харам и Фулани

Доклад, публикуван в края на миналата седмица показва, че около 620 християни са били убити в Нигерия от ислямски бойци само през първите пет месеца на 2020 г.

Международното дружество за граждански свободи и върховенство на закона (ISCLRL), публикува доклада, който също съобщава, че военните структури на Фулани и Боко Харам засилват своето антихристиянско насилие в  Средния пояс и Североизточния региони на страната. Именно там са  изгорени или напълно унищожени църкви и християнски училища. Освен това стотици домове също са били разрушени.

ISCLRL начело с Кристиан Емека Умеабаласи отбеляза в доклада си, че не по-малко от 620 невинни християни са били убити от началото на годината. От страна на нигерийското правителство и военните не са били наложени никакви репресивни действия срещу Фулани или Боко Харам.

"Зверствата срещу християните не се разследват и реално придобиват плашещи размери. Силите за сигурност на страната и политическите актьори обръщат глава и не искат да се противопоставят на джихадистите", се казва в доклада.

Организацията изчисли също, че над 32 000 християни са били убити от 2009 г. до сега.

Атаките срещу нигерийските християни непрекъснато нарастват през последните няколко години. Според данни на британската хуманитарна организация "HART", 6 000 християни в Нигерия са били убити от 2015 г. до сега.

Нигерия се нарежда на 12-то място в списъка на държавите, в които християните са най-преследвани.