News image

Абортът е водеща причина за смърт в света за трета поредна година

За трета поредна година абортите са водещата причина за смърт в световен мащаб. Разликата между първата и втората причина за смърт е три към едно - три пъти повече хора умират заради аборти.  

Worldometer е база данни, която в реално време следи статистическите за здравето на хората (в световен мащаб), глобалното население и др. Последните налични данни от Worldometer, публикувани в навечерието на нова година разкриват, че приблизително 42,6 милиона аборта са били извършени по целия свят през 2021 г.

Втората водеща причина за смърт през изминалата година са заразни болести - 13 милиона души са починали в световен мащаб.

Другите водещи причини за смърт са:
* 8,2 милиона души са починали от рак
* близо 5 милиона смъртни случаи са причинени от тютюнопушене
* приблизително 2,5 милиона смъртни случаи, свързани с алкохола
* близо 1,7 милиона души са починали от ХИВ/СПИН
* повече от 1,3 милиони души са загинали при пътнотранспортни произшествия
* близо 1,1 милиона са самоубийствата
Това е статистика в световен мащаб.

Заболявания причинени от липса на вода са отнели живота на приблизително 850 000 човека. Сезонният грип е погубил близо половин милион души, а  400 000 са загинали от малария.

През изминалата година над 300 000 майки са загубили живота си по време на раждане, а 3 524 139 души са починали заради усложнения от COVID-19.


Като цяло около 58,7 милиона души са починали през 2021 г. Тази цифра, обаче, не включва смъртта причинена от абортите. Ако се включат и абортите като причина за смърт, броят на смъртните случаи за миналата година  надхвърля 100 милиона.

Данните за 2020 са подобни. Тогава са били извършени повече от 42,6 милиона аборта. Отново броят на абортите е три пъти по-голям от броя на хората, починали от заразни болести.

Според Worldometer през 2019 г. са били извършени 42,4 милиона аборта.
Плашещ е факта, че от вторник следобед, само няколко дни след 2022 г., в целия свят са били извършени над 400 000 аборта.

Ето защо е много важно да се молим и работим за опазването и цененето на живота по целия свят.