News image

Афганистан вече оглавява списъка на страните, в които християните са най - преследвани: „Християни биват преследвани и убивани“

Един на всеки седем християни по света е изправен пред преследване заради вярата си в Исус. Това са около 360 милиона души.

Всяка година християнската организация „Open Doors USA“ публикува своя списък на 50-те страни, в които християните са изправени пред най-тежкото преследване.

В продължение на 20 години Северна Корея оглавяваше списъка. Тази година, обаче, има огромна промяна. След изтеглянето на американските войски и завръщането на талибаните, Афганистан се превърна в най-лошия преследвач на християни в света.

Президентът и главен изпълнителен директор на Open Doors Дейвид Къри говори в предаването „Global Lane“ на телевизя „CBN“.

„Авганистам е на първо място по насилие, натиск и дискриминация срещу християните в света. Трябва да уточним, че Северна Корея не се е подобрила, Афганистан драстично се влоши. В момента ставаме свидетели на жестоко насилието, проследяване и безмилостни  убийства на християни. За съжаление това е ситуацията в момента и аз лично се страхувам от това какво можем да очакваме да се случи в Афганистан в близко бъдеще“, каза Къри.

Седем от първите 10 държави в Световния списък за наблюдение на Open Doors са известни с определено ниво на ислямски радикализъм.

От служението припомниха, че е особено трудно за християнските жени в тези нации, защото са изправени пред отвличания и принудителни бракове с мъже мюсюлмани.

В момента, според Open Doors, 10-те най-лоши държави за християните са: Афганистан, Северна Корея, Сомалия, Либия, Йемен, Еритрея, Нигерия, Пакистан, Иран и Индия.