News image

САЩ предупреждава, че Иран ще бъде изправен пред „тежки последици“, ако американци бъдат атакувани

Белият дом казва, че Иран ще бъде изправен пред „тежки последици“, ако нападне американски граждани, след като Ислямската република обяви санкции срещу десетки американци.

„Вчера Иран наложи санкции на 51 американци. От друга страна ирански проксита продължават да атакуват американски войски в Близкия изток, а ирански официални лица заплашват с извършване на терористични операции в Съединените Щати и другаде по света“, каза съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан по време на изявление в неделя.

„Не се заблуждавайте: Съединените Американски Щати защитават и ще продължават да защитават своите граждани. Това включва тези, които са служат (на САЩ) по някакъв начин (по света) сега, и тези, които са служили преди“, продължава още изявлението.

В събота Иран санкционира 51 американци заради убийството на висшия ирански военен лидер Касем Солеймани през 2020 г. Санкциите ще позволят на Иран да конфискува всички активи, които тези лица могат да имат в Иран, но както отбеляза Ройтерс, този ход е до голяма степен символичен.

Много от санкционираните са американски военни служители, включително председателят на Обединеното Главно Командване на САЩ генерал Марк Мили и бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън.

Миналата година Иран наложи санкции на бившия президент Доналд Тръмп и други висши служители.

Белият дом предупреди, че Америка ще работи със своите съюзници в Близкия изток, за да „възпира и да отговори на всякакви атаки, извършени от Иран“.

„Ако Иран нападне някой от нашите граждани, включително някой от 51-те души, посочени вчера, страната ще бъде изправена пред тежки последици“, каза Съливан.

Солеймани командваше иранските сили Куд и отвъдморското подразделение на елитната иранска Революционна гвардия. Солеймани беше архитектът на операциите на Иран в целия регион и беше санкциониран от САЩ и ООН за подкрепа на тероризма.