News image

Афганистан вече е най-опасното място в света да бъдеш християнин

Скритите последователи на Исус, разпръснати из градовете и провинцията на Афганистан, сега са изправени пред реалността, че живеят на най-опасното място в света, за християните. Информацията е от наскоро публикувания доклад на организацията следяща преследването на християни по света - „Отворени врати“.

След превземането на властта от талибаните през август 2021 г., преследването срещу християните многократно се е увеличило. Сега е още по-невъзможно да практикуваш открита вяра в Исус Христос. Въпреки, че точният брой на християните в страната е неизвестен поради тайната им вяра, напускането на исляма се счита за срамно и според шариата се наказва със смърт.

Сега, за първи път от 20 години насам, Северна Корея не е на първо място по преследване на християни (преследването в С.Корея не е намаляло, но преследването в Авганистатн се е покачило драстично).

Докладът още показва, че над 360 милиона християни страдат от високи, много високи или екстремни нива на преследване, което е с 20 милиона повече от миналата година.

Талибаните са забранили не само книжните, но и електронните Библии. Всеки, който бъде открит с електронна Библия в телефона си, незабавно е арестуван.

Диктатурата в страната е в пълна сила, защото според нов указ, лидерите на талибаните забраняват всякаква критика към техните лидери, учени и провеждани политики.

След Афганистан е Северна Корея като второто най-опасно място за  християните, след това са Сомалия, Либия и Йемен.

Докладът на „Отворени врати“ разкрива жестоката реалност, че 5 898 известни християни (публични личности) са били убити заради вярата си през последната година, а за последните 100 години са били убити повече християни, отколкото през който и да е век преди това.

Организацията на Обединените Нации съобщи по-рано тази година, че около 84 милиона души са били насилствено разселени през 2021 г. – много от тези хора са християни. Християнките съобщават, че водещата причина за тяхното преследване е сексуално насилие.

Жените в Афганистан все още имат право да работят, но не могат да бъдат навън без бурки. На младите момичета е позволено да се образоват, но само до шести клас.

Групи като „Frontier Alliance International“ се стремят да покажат на църква на Запад какво наистина се случва с техните братя и сестри в Христос по света.

В документален филм, издаден през 2019 г., организацията отиде в Иран и интервюира подземната църква.

Иран, който граничи с Афганистан, има една от най-бързо развиващите се подземни църкви в света. Мъже и жени имат видения за „човека в бяло“ още преди мисионери да им занесат Благовестието. Тяхното ученическо движение се разраства бързо, наставляват новите християни в Словото и ги насърчават да излизат, и да достигат до хората около тях.

Мъжете и жените, намерили вечна радост в Господа, са научени, че независимо какво са правили в миналото си, Исус умря за тях на кръста и прости всичките им грехове. Заобиколени от безнадеждност и осъждане, когато намерят свобода, те стават смели и страстни последователи на Господ Исус, готови, ако се наложи, да страдат радостно за Него.