News image

Баба, арестувана в Англия, защото се моли на ум, докато ходи навън, очаква съдебен процес

Баба, която била арестувана във Великобритания за това, че се разхождала и тихичко се молела близо до клиника за аборти, все още чака съдебен процес, година след ареста си.

Според християнската правна група „Alliance Defending Freedom UK (ADF UK)“, Роза Лалор напуснала дома си в Ливърпул на 24-ти февруари 2021 г., за да се наслади на разходка на открито. По това време дейността била разрешена то властите, въпреки пандемията, защото разходките били квалифицирани като форма на упражнения.

В този конкретен ден тя минала покрай клиника за аборти и тихичко (даже на ум) започнала да се моли. Лалор носела маска за лице и се държала на разстояние от другите - спазвала задължителното социално дистанциране.

Полицай спрял 76-годишната жена и я попитал защо е на открито. Когато тя обяснила, че се „разхожда и се моли“ - нещо напълно позволено, полицаят й заявил, че тя няма „разумно извинение“ да бъде навън и я обвинил, че протестира.

„Никога не съм мислила, че в демократична страна като Обединеното Кралство ще бъда арестувана за обикновена, самотна молитвена разходка“, обяснява Лалор. „Когато се разхождах на открито, се молех в уединение и то на ум. Що за общество сме ние, когато хората могат да бъдат арестувани просто заради това, че се разхождат и практикуват вярата си?“

Тя продължава: „Винаги съм спазвала закона и никога не съм искала да участвам в правни действия, но след като бях глобена за молитва на ум по време на ходене, знам, че това е важно предизвикателство, което трябва да посрещна. С подкрепата на ADF UK, аз ще заема позиция за защита на основните права и свободи на всички хора.“

От ADF UK поясниха, че на 24-ти февруари 2021 г. Лалор е била арестувана, поставена в полицейска кола, обвинена и глобена с 200 паунда.