News image

Новина в развитие: Бандата отвлякла мисионерите в Хаити поиска 17 милиона долара за освобождаването им, каза министърът на правосъдието

Бандата, която отвлече 17 мисионери, докато пътуваха за сиропиталище в Хаити в събота, е поискала по 1 милион долара за всеки от тях, потвърди във вторник министърът на правосъдието Лист Куител.

„Искането е било отправено към местният директор на християнската организация „Christian Aid Ministries“ - те са поискали 1 милион долара на човек“, каза Куител пред „The New York Times“ в телефонно интервю. „Често тези групировки знаят, че тези искания не могат да бъдат изпълнени и чакат за контраоферта от семействата, а преговорите понякога могат да отнемат няколко дни или няколко седмици.“

Мисионерите работят в „Christian Aid Ministries“  и бяха отвлечени в събота от бандата 400 Mawozo.

Бандата, чието име грубо се превежда като „неопитни мъже“, е известна с нагли убийства, отвличания с цел откуп и изнудване на бизнесмени.

Пастор Рон Маркс от „Hart Dunkard Brethren Church“  в Мичиган заяви пред „The Detroit News“ в понеделник, че няколко членове на неговата църква са сред отвлечените мисионери.

Маркс не идентифицира членовете, но казва, че най -малкото дете е на възраст под 10 години.

„Основният ни фокус е върху Бог и Неговото водителство, Той ще ни преведе през това“, каза Маркс пред изданието.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви на пресконференция в понеделник, че макар да не може да разкрие самоличността на мисионерите от съображения за безопасност, Държавният департамент и ФБР работят заедно, за да „доведат тези хора вкъщи безопасно“.