News image

Нигерия: Терористите от Боко Харам освободиха нигерийския пастор

Пастор Булус Йикура от „Църква на братята (Church of the Brethren)“ в Нигерия (EYN) бе освободен от похитителите си, след като прекара няколко месеца в  плен. Йикура бе отвлече на 24-ти декември 2020 г.

Организацията „Human Angle“ съобщава, че ръководената от Абубакар Шекау фракция на Боко Харам е освободила пастора на 03.03.2021,точно когато изтича определения краен срок за искания откуп.

След отвличането му, терористите публикуваха три видеоклипа с Йикура, в които той се идентифицира и пледира държавните служители и християнските лидери в Нигерия да преговарят за освобождаването му.

„Призовавам президента Мохамаду Бухари и губернатора на Борно да ми помогнат, защото днес, 24-ти февруари, ми беше даден ултиматум от една седмица“, казва Йикура в един от клиповете. „Ако искате да остана жив, моля ви в качеството ви на президент, управител и председател на местното правителство да ме спасите от това страдание“.

Преди да бъде освободен от Human Angle също публикуваха и екранна снимка, на която се вижда как един от похитителите държи изваден нож, докато стои зад коленичилия пастор Йикура и съобщава, че крайният срок за получаване на парите за откупа изтича в сряда.

Според свидетели Йикура е отвлечен от ислямските екстремисти през декември миналата година в село Пеми край Чибок в щата Борно.

Нигерия беше страната с най-много християни, убити заради вярата си през изминалата година (ноември 2019 г. - октомври 2020 г.). За периода са били убити 3 530 християни, през 2019 година са били 1 350. Като цяло Нигерия е на второ място след Пакистан, по насилие над християни и отстъпва само на Китай по брой на нападнати или затворени църкви, според информация на „Отворени врати“.

Нигерия също е на първо място по брой отвлечени християни. За изминалата година те са 990. През 2021 г. Нигерия за пръв път влезе в топ 10 на страните, където е най-трудно да си християнин, нареждайки се на 9-то от 12-то място.