News image

Не само холандците: Фермери по цял свят се борят за оцеляване в следствие на активизма срещу изменение на климата

Най-ефективната система в историята за отглеждане на храна и доставянето й до потребителите - модерното земеделие, е атакувана. Обявена е за основна причина за изменението на климата.
 
Холандското правителство към фермерите: Намалете производството си с до 95 процента

Светът наблюдава как холандските фермери се борят за икономическото си оцеляване заради исканията да свият дейността си, за да отговарят на програмата на правителството за изменението на климата. Холандското правителство каза на фермерите да намалят емисиите на амоняк с 50 процента, а тези в близост до защитени зони трябва да намалят дейността си с до 95 процента. Ако не го направят са задължени да продадат земята си на правителството като след това ще им бъде наложена доживотна забрана за развиване на земеделие.

Холандски фермери протестираха, като напръскаха правителствени сгради с тор, а холандската полиция стреля по 16-годишно момче по време на демонстрация.

Йос Убелс, вицепрезидент на Силите за защита на фермерите в Холандия, казва, че преговорите не водят доникъде и лошата ситуация продължава да ескалира.
 
„Ние се борим за правото си да произвеждаме и да живеем като човешки същества в нашата страна“, каза Убелс, „... в една демокрация, където имаме право да излезем на улицата, за да протестираме срещу законодателството, и имаме право да работим, чрез разрешителните, които притежаваме.“

Убелс също защити методите на холандските фермери. „Проверете нашите нива и начина ни на работа. Ще се убедите, че произвеждаме много добра и здравословна храна. Всичко в работата ни е проследимо, а въздействие върху околната среда е нищожно“, каза още Убелс.

Фермери от цял свят, които също виждат как начинът им на живот (в техните държави) също бива атакуван, демонстрираха солидарност.

Американските фермери, които вече са обект на множество регулации, също могат да се окажат изправени пред още повече ограничения. Но случващото се в островната държава Шри Ланка трябва да служи като предупреждение.

Шри Ланка забрани използването на химически торове в земеделието и това доведе до колапс на селскостопанския сектор и икономиката на страната като цяло. В следствие на това започнаха национални протести, а протестиращите превзеха и плуваха в президентския басейн, след като президентът на нацията избяга от страната.

Шри Ланка трябваше да бъде образец на съвременното органично земеделие. Световният икономически форум дори гордо публикува статия за очаквания успех на Шри Ланка, написана от премиера, чиято къща беше подпалена от протестиращи.

Части от света вече са изправени пред глад поради недостиг на химически торове поради нахлуването на Русия в Украйна – същият вид торове, които еколозите искат да намалят или тотално спрат.

На път ли е администрацията на Байдън да започне подобна война срещу американските фермери?
 
Вашингтонският адвокат Гари Бейз, който е помогнал за създаването на Агенцията за опазване на околната среда през 1970 г., сега казва, че тя трябва да бъде премахната. Самият той притежава 11 ферми в Илинойс. Според него това, което холандското правителство се опитва да направи със своя земеделски сектор е „лудост“ и вижда признаци, че подобно движение идва и в САЩ.
 
„Селското стопанство е лесна мишена, животновъдството също.В момента се таргетират земеделци като мен, защото използваме амоняк. Животновъдите пък ги преследват, защото кравите оригвали вредни емисии“, казва Бейз.
 
Той вярва, че ерата на евтината храна в магазина за хранителни стоки е приключила не само поради инфлацията, но и поради нарастващите екологични разпоредби за земеделието. Според него Шри Ланка трябва да бъде предупреждение за лидерите, които искат да експериментират с производството на храни.

„Това се случва, когато няма храна“, предупреждава Бейз.
 
Въпреки това администрацията на Байдън изглежда вече преследва фермерите. Стив Милой, редактор на уебсайта Junkscience.com, пише, че ново проучване на EPA твърди, че праховите емисиите във въздуха от ферми, убиват 17 000 американци годишно. Същите стандарти на EPA, бяха използвани и за съсипването на въглищната индустрия.

„Това са хора, които искат да контролират всеки аспект от нашия живот и това включва използването на енергия и храна“, казва Милой. „Те по всякакъв начин искат да прокарат идеята, че производството на храна е основен фактор за глобалното затопляне, основен фактор за парниковите газове. Ето защо няма да се откажат от преследването на селското стопанство. Те не харесват селското стопанство.“

Когато земеделието е атакувано, глобалното снабдяване с храна страда
 
Бившият посланик на САЩ в Холандия Пийт Хоекстра казва, че ако холандското правителство спечели тази битка срещу собствените си фермери – които са вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след Съединените щати – това само ще влоши глобалния недостиг на храна.

Хоекстра предупреждава: „Холандците няма да изпитват недостиг на храна, но това ще стане в други части на света заради липсата на износ.“
 
Всеки политик, който желае да рискува снабдяването с храна, за да се бори с изменението на климата, трябва да има в предвид какво се случва в Шри Ланка.