News image

Бразилският президент предложи убежище на преследвани свещеници в Никарагуа

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро предложи убежище за онези, които са преследвани заради вярата си в Никарагуа.

Говорейки на откриващата сесия на Общото събрание на ООН, Болсонаро каза, че „Бразилия заклеймява религиозното преследване“.

„Искам да съобщя, че Бразилия отваря вратите си, за да посрещне католическите свещеници и монахини, които са претърпели жестоко преследване от диктаторския режим в Никарагуа“, каза Болсонаро, без да влиза в подробности.

Миналия месец правителството на Никарагуа затвори шест католически радиостанции и арестува няколко свещеници като част от продължаващите репресии срещу католическата църква в страната, която се смята за „враг на държавата“.

Сред арестуваните свещеници е епископ Роландо Алварес, отявлен критик на президента на Никарагуа Даниел Ортега. Той е обвинен в „извършване на актове на омраза срещу населението с цел дестабилизиране на държавата“.

Евангелските християнски църкви в Бразилия са силни поддръжници на Болсонаро, който е роден в католическо семейство.

Той е известен с това, че не само защитава, но и дълбоко вярва в т. нар. консервативните позиции по отношение на абортите и половата идентичност.

Според критиците му предложението към религиозните лидери на Никарагуа е политически ход преди президентските избори в страната през октомври.