News image

Църквата, която не затвори вратите си по време на карантината

Може би сте чували фразата по време на карантината: „Църквата не се затваря, само сградите“. За период от най-малко три месеца местата за поклонение на всички вероизповедания в Италия бяха затворени.

И до днес някои евангелски общности в Италия са решили да не възобновяват физическите си събранията до края на юни. Те продължават да провеждат онлайн богослужения чрез Zoom или други платформи. Има една църква, в област, силно засегната от Ковид-19, която решила да върви срещу течението.

Основното огнище на пандемията в Италия, поради която над 34 000 души загубиха живота си, беше в района Лоди, близо до Милано, регион Ломбардия.

Точно в град Лоди, църквата на пастора Дженаро Чиока (Италиански Асамблеи на Бога) реши да не затваря вратите си, а по-скоро да ги отвори за общността, превръщайки сградата си в приемна за бездомни хора, за които нормата „останете у дома“ е невъзможно да се приложи.

Ето защо църквата стартирала проекта "Beth Campo" - който преобразил  църковната сграда: основната зала се превърнала в спалня. Една от класните стаи на неделното училище се превърнала в медицински кабинет и трапезария, а две кабини с душове били поставени в двора.

Така именно църковната сграда се превърнала в мястото, където група мъже, предимно мигранти, намерили убежище, любящо отношение, медицинска помощ и всичко необходимо за да спазват карантина в безопасна среда. Някои от тях също предали живота си на Исус.

„Точно тук, в този град, така нападнат от Ковид-19, Господната църква трябваше да отговори със своята мисия да проповядва и практикува Евангелието“, каза пастор Дженаро Чиока, който е родом от Неапол и е основател на неправителствената организация „Бет Шалом“,чрез която ръководи различни мисионерски проекти.

Когато правителството казало, че всичко трябва да остане затворено, пастор Чиока видял страхотната възможност да направи църковната сграда полезна за другите в нужда.

„Докато в Италия прочутия лозунгът„ Оставам си в къщи“, се роди пред очите ни, имаше хора, които не можеха да го изпълнят: хора, които живееха на улицата, в изоставени превозни средства, в жп гари. Именно тези хора са с висок риск от заразяване “, обясни пасторът.

Библейският пасаж, вдъхновил работата на Чиока и останалите доброволци, се намира в Исая 58: 7. „В Писанието откриваме тежестта и честта да посрещаме онези, които„ са бедни и без убежище“, да им предоставим възможност да получат спасение в Христос“.

Днес някои от тези хора вече са част от църквата ръководена от пастор Дженаро Чиока в Лоди.