News image

560 църкви в Обединеното кралство са готови да посрещнат вълната мигранти от Хонг Конг

Миналата неделя BBC Radio 4, най-популярната радиостанция на Обединеното кралство, за първи път в историята излъчи на живо цялото богослужение на  китайска църква. Това е жест, с който от радиото искат да кажат „добре дошли“ на стотиците хиляди жители на Хонконг, които се очаква да мигрират към държавата - възможност, която новата визова разпоредба гласувана от парламента им дава.

„Това се усеща като исторически момент за Църквата в Обединеното кралство“, пише Марк Нам, англикански свещеник в Бристол. „Никога не съм и мечтал дори, че ще доживея момента, в който да чуя китайски песни и проповеди, излъчвани в цялата страна.“

Нам е сред стотиците пастори, ръководители на служения и църковни членове, които подготвят местните църкви за възможно най-голямата планирана миграция в страната от над половин век насам.

Към 31-ви януари се твърди, че близо три милиона човек в Хонг Конг отговарят на условията на новата паспортна програма, която ще им позволи да живеят и работят в Обединеното кралство, както и  да кандидатстват за британско гражданство в рамките на шест години. Правителството на Обединеното кралство очаква над 300 000 да се регистрират и изчислява, че най-малко 130 000 ще пристигнат само през 2021 година.

Политическото напрежение в Хонконг остава доста високо, особено за продемократичните активисти, включително християните, които вече са обект на репресии от страна на китайските власти. Докато правителството се ангажира да отвори вратата за всички, които кандидатстват, християнските лидери в Англия смятат, че църквата трябва да е първата институция, която да приветства новодошлите.

Повече от 600 души са участвали във виртуалното събитие посветено на мигрантите от Хонконг в края на януари, а до момента 560 църкви са се присъединиха към движението, включително и Евангелският алианс на Обединеното Кралство.

Движението „Добре дошли“  помагат на местните църкви, които желаят да приемат мигранти и предлага междукултурно обучение за това как да тези нови семейства изцяло да бъдат включени в църковните общества.

„Кампании като „Един народ“ и организации като Южноазиатският форум споделят подобни цели, като активно популяризират истината, че многообразието може и съществува в единство, помежду Божиите хора“ казва координатора на Евангелския алианс в Англия, Дона Дженингс.

„Работейки заедно по деноминационни и организационни линии с цел свързването на църковни лидери и граждански служители, ние помагаме на китайската християнска общност, картографираме и създаваме нарастващ списък на църкви, които са готови да приемат мигранти, и изграждаме банка от многоезични ориентационни ресурси за новодошлите.“

Досега около 7 000 човека са се преместили във Великобритания от миналото лято. Няколко църкви вече работят активно, за да помогнат на десетките семейства да станат част от техните църковни общности. В разгара на продължителните заключвания, пандемичните протоколи и социалното дистанциране, усилията за включване са предимно дигитални.

Чрез имейли и видео разговори доброволците помагат с изготвянето на документи, регистрирането за здравни услуги и обясняват организацията на обществения транспорт. Тези първоначални точки за контакт осигуряват на новодошлите семействата чувство на спокойствие и сигурност.