News image

Чешката република ще отвори дипломатически офис в Йерусалим

Чешката република обяви в сряда плановете си за откриване на дипломатически офис в Йерусалим през 2021 г.

В изявление на външното министерство на страната се казва, че този ход има за цел „допълнително да укрепи чешко-израелските отношения“ и да направи министерството по-достъпно за чешките граждани в Израел.

Прага заяви, че ще настани постоянно един от своите дипломати от Тел Авив в „почетното консулство“ в Йерусалим.

„Тук не става въпрос за създаване на ново посолство“, поясниха от чешкото външно министерството.

„Създаването на този офис няма нищо общо с продължаващия мирен процес в Близкия изток, не се предвижда резултатите му да променят дългосрочната чешка позиция в този процес“, се казва още в изявлението.

Израелският външен министър Габи Ашкенази разговаря по телефона с чешкия си колега Томаш Петричек след съобщението.

„Това е важна стъпка, която е показателна за приятелството между двата народа и признаването на Йерусалим като вечна столица на държавата Израел и еврейския народ“, каза външният министър Габи Ашкенази.

„Искрено се надявам чешкото дипломатическо бюро да бъде открито в Йерусалим в близко бъдеще. Тогава ще видим знамената на страните ни, издигнати над дипломатическите мисии в столиците на двете държави, като символ на смелото приятелство и стратегическо партньорство между страните ни."

Чешката република ще бъде втората държава-членка на Европейския съюз, която ще отвори дипломатически офис в Йерусалим. Унгария беше първата, която направи това.

Към настоящия момент нито една от страните-членки на ЕС не е отворила посолство в Йерусалим. В световен мащаб само две държави са отворили посолства в Йерусалим - САЩ и Гватемала.