News image

Депутат християнин може да получи присъда във Финландия заради публикуване на Библейски стих

Срещу бивш министър и настоящ депутат във Финландия официално бе повдигнато обвинение заради публикувания от нея Библейски стих в туитър.

Пайви Расанен е обвинена в подбуждане към омраза към група хора (в случая ЛГБТ).

През 2019 г. тя публикува снимка на своята Библия, отворена на Римляни 1:24-27. Там се говори за това, че хомосексуалността е „срамна“ и е в резултат на това, че хората съзнателно застават срещу Бог. В публикацията тя критикува решението на Евангелско-лутеранската църква във Финландия, на която тя беше член, да подкрепи местния гей парад.

Скоро след това срещу нея започва подаване на жалби в резултат, на което бива разпитвана от полицията. Също така започва и разследване на нейните действия.

Резултатите от тази акция доведоха до това, че срещу нея вече има повдигнато дело заради туит - а, както и заради коментари, които е направила по телевизията през 2018 г., и брошура за брака, която Расанен написва през 2004 г. Всички обвинения са свързани с „реч на омраза“.

В изявление генералният прокурор на Финландия заяви, че действията на Пайви са унизителни и дискриминационни, защото нарушавали равенството и достойнството на гейовете.

Обещавайки да се бори с обвиненията, г-жа Расанен заяви: „Ще отида в съда с мирен и смел ум, вярвайки, че Финландия е конституционна държава, където свободите на словото и религията, които са гарантирани в международните споразумения и в нашата конституция , са уважавани.“

„Убежденията, основани на християнската ми вяра, са повече от [повърхностни] мнения. Ранните християни не се отказаха от вярата си, когато бяха хвърляни на лъвовете, аз няма да се откажа от вярата си в съдебната зала.“

„Няма да отстъпя от убежденията си, нито от публикациите си. Не се извинявам за това, което апостол Павел пише в Римляни. Готова съм да защитавам свободата на словото и религията където е необходимо.“

Организацията за религиозна свобода ADF International ще подкрепя Пайви Расанен в предстоящата легална битка.   

Изпълнителният директор на организацията, Пол Колман изрази притеснението си като  заяви: „Свободата на словото е един от крайъгълните камъни на демокрацията.
Решението на финландския генерален прокурор да повдигне обвинения срещу д-р Расанен създава култура на страх и цензура. Отрезвяващо е, че вече имаме доста такива случаи в цяла Европа. Ако действащ държавен служители и народен представител като Пайви Расанен бива наказателно преследвана заради това, че упражнява правото си на свобода на словото, представете си какво смразяващо послание изпраща това към обикновените граждани.“

Пайви Расанен е практикуващ лекар, преди да стане депутат през 1995 г. От 2011 до 2015 г. е била министър на вътрешните работи във финландското правителство.