News image

Десетки библейски общности са изложени на риск от закриване поради коронавирус

Финансовата криза, карантината и мерките за сигурност поради коронавируса оставиха десетки библейски общности и организации по света, изложени на риск от закриване.

Пандемията спря личната продажба на Библията чрез общностите и организациите, които в някои страни като Йордания, Буркина Фасо и Египет са единствените или едни от малкото разпространители.

Възпрепятствани са също така и жизненоважни дейности като набиране на средства в местните църкви, извършване на преводи на Библията на различни езици и допълнителните програми за подкрепа на уязвими малцинствени групи като деца на улицата, слепи и неграмотни хора.

„Възможен е сценарий, в който много християнски общности да нямат достъп до Библията“

Поради всичко това около 88 библейски дружества по целия свят, които обслужват 245 милиона души, са заплашени от закриване, съобщава Christianity Today.

„Ако тези библейски общности се затворят, ще се изправим пред ситуация, в която Библията няма да бъде разпространявана в някои страни и съществува голям риск християнските общности да нямат достъп до Библията“, казва Олди Морава, директор на Международната мисия за Библейското Общество в Англия.
 
Международна кампания за спасяване на най-рисковите общности

Библейското общество в Англия стартира план за набиране на 5 милиона паунда, за да спаси най-рисковите общности по света. Вече са събрани средствата за  Гамбия, Шри Ланка и Коста Рика.

Според Морава „във всички тези страни Библията оказва радикално влияние върху живота на хората и техните общности“.

„Библейските дружества функционират вече повече от 200 години. Преминахме през две световни войни и пандемията от грип от 1918 г. Винаги сме били в състояние да продължим. Би било ужасно, ако някои библейски дружества по света сега се наложи да затворят поради коронавируса “, добави още той.

От 1804г

Библейското общество е основано през 1804 г. от християнски кампании, в които е участвал и британския политик, и лидер на движението за премахване на търговията с роби Уилям Уилбърфорс.

Днес по света има 150 библейски общности.