News image

Мюсюлмански тийнейджъри брутално убиха християнски тийнейджър, след като той отказа да се откаже от Исус Христос

19-годишен християнин бил бит и удушен от мюсюлмански екстремисти в Източна Уганда, докато ловял риба с приятели.

Данте Тамбика, известен също като Патрик, бил убит близо до подрайон Нанкодо на 31-ви август, след като заедно с група приятели излязъл на езерото Лемва, за да лови риба, съобщава Morning Star News (MSN).

„Те се опитаха да ни провокират, като ни нарекоха неверници и казаха, че ще ни смачкат точно както Аллах направил на онези, които нападали техния пророк Мохамед“, разказва Мукама, приятел на Данте, който успял да се спаси от нападателите.

Християните не обърнали внимание на мюсюлманите, качали се в лодка и започнали да ловят риба. Когато се върнали два часа по -късно, тийнейджърите - мюсюлмани все още били там.

Тогава единият от тях извикал джихадисткия лозунг „Аллах акбар“, обяснява Мукама.

„Изведнъж от някъде се появиха още шест други мюсюлмани, които се отправиха към нашата рибарска лодка, ядосани и произнасящи клетви срещу нас“, каза той пред MSN. „Казах на приятелите си, че сме в беда и че всеки от нас трябва да се подготви за самозащита. Водих ги в молитва.“

Един от нападателите започнал да удря Тамбика по гърба, като му заповядал да „вярва в Аллах, иначе ще го убият“, разказва Мукама. „Данте отговори, че не можем да се откаже от християнството, като каза: „Ако искаш да ни убиеш, убий ни. Знай, че сме готови.“

На въпроса защо повече не трябва да следват Христос, единият от нападателите споменал християнин на име Воаз, който е отговорен за обръщането на много мюсюлмани към Христос, включително и брата на нападателя.

Боаз бил покойният баща на Тамбика.

Мукама разказва, че всички освен Тамбика са скочили от лодката, за да доплуват до брега.

„Други нападатели скочиха в лодката ни и започнаха да ни бият с пръчки“, казва още Мукама. „Аз скочих от лодката и заплувах към брега. Последваха ме другите ми двама приятели, които можеха да плуват. За съжаление Данте остана в ръцете на нападателите, защото не можеше да плува.“

Християни и други жители на района намерили тялото на Тамбика на следващия ден във водата.

Според MSN, Боаз е научил Тамбика как да споделя евангелието с другите и в резултат на това петима тийнейджъри мюсюлмани са приели Христос.

Освен това Боаз свидетелствал на един от лидерите на общността и още 30 други мюсюлмани, които също приели Христос. Боаз починал през 2019 г.

Убийството на Данте е докладвано в полицията, а семейството му е наело адвокат.

Както CBN News съобщи, нападението срещу Тамбика е само последният от поредица инциденти на преследване срещу християни в Уганда.

Мюсюлманите съставляват само 12% от населението на Уганда с висока концентрация в източните райони, 84% от хората в страната са християни.