News image

Северна Ирландия преживява „Един от най-мрачните дни“ в история си

От Уестминстър гласуваха да наложат на Сверена Ирландия много  либерални закони за абортите. Това бе описано като "един от най-мрачните дни".

Въпреки, че Асамблеята на Стормонт преди това отхвърли регламентите, Камарата на общините даде своята окончателна подкрепа за налагането на законите в Северна Ирландия с гласуване от 253 на 136 гласа.

Според новите закони аборти могат да се извършват до 24 седмици без специфична причини. Аборт ще може да се извършва дори и до датата на раждане, ако се счита, че бебето има тежко ограничаващо живота състояние или "тежко" увреждане.

Карла Локхарт, която е депутат, заяви, че деня, в който тези закони се приеха е "един от най-мрачните дни в историята на Северна Ирландия".

Тя каза: "Волята на хората от Северна Ирландия беше игнорирана. Волята на Асамблеята в Северна Ирландия беше игнорирана."

Тя призова MLAs (членове на законодателното събрание) да „действат незабавно, за да защитят неродените и родените в по - малките месеци деца“.

"Сега Асамблеята и изпълнителната власт в Северна Ирландия трябва да променят тези закони и да ги приведат в съответствие с общественото мислене за абортите тук."

Отворено писмо, подписано от над 18 000 души от Северна Ирландия, бе предадено на премиера във вторник. Писмото е от Хайди Кроутър, която е активист в борбата за правата на инвалидите.

"Мисля, че законът, който позволява абортите до раждане за не фатални увреждания, като моето, е откровена дискриминация още от утробата", каза Кроутър.

"Аз съм със синдром на Даун и това, което става ме разстройва. Според закона сега е по-добре аз и такива като мен да не живеем."