News image

Екваториална Гвинея се присъединява към списъка на страните, които планират да преместят посолствата си в Йерусалим

Още една държава се ангажира да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Списъка на страните, които се готвят да се присъединят към САЩ и Гватемала, които преместиха посолствата си през 2018 г., продължава да нараства.

Президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгуема Мбасого е разговарял с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в петък.

„Премиерът Нетаняху отбеляза, че Израел продължава да задълбочава сътрудничеството си с африканските страни и каза, че Израел се завръща в Африка и Африка се завръща в Израел, до голяма степен“, се казва в изявление от кабинета на Нетаняху, обявяващо този ход.

Преместването на посолството на Екваториална Гвинея е първото, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ.

Както Израел, така и палестинците твърдят, че Йерусалим е тяхна столица, а международната общност предпочита да държи международните посолства в Тел Авив, вместо да отхвърли статуквото. Смелият ход на президента Тръмп през 2017 г. предизвика именно това статукво.

„Крайният статут на Йерусалим всъщност е въпрос в развитие, който ще трябва да бъде решен от страните в контекста на преките преговори“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Косово, и Малави обещаха, че също ще преместят посолствата си в Йерусалим. Други страни, които са поели същия ангажимент са Бразилия, Чехия, Доминиканската република, Хондурас и Сърбия.

Екваториална Гвинея ще бъде втората африканска държава, която ще отвори посолство в Йерусалим. Страната е имала относително добри взаимоотношения с Израел в периода 1968-1974 г. След като започва войната Йом Кипур, страните прекратяват връзките помежду си. През 1994 г. дипломацията между двете държави отново заработва и в следствие на това Екваториална Гвинея открива посолство в Тел Авив през 2019 г.