News image

ЕС заплаши Полша, че ще блокира безвъзмездна помощ от 126 милиона евро, защото страната се противопоставят на ЛГБТК идеологията

Изпълнителната власт на Европейския съюз ( ЕС ), Европейската комисия, се закани да накаже Полша заради това, че страната се противопостави на ЛГБТК индоктринирането, което съюза иска да наложи. ЕС иска да принуди Полша да се подчини на решенията на най-висшия си съд за ЛГБТК, като блокира милиони евро помощ за възстановяване от пандемията.

През последната година градове и провинции в Полша издадоха местни резолюции,с които се обявиха за „свобода от ЛГБТК идеологията”. Така на местно ниво се предотврати провеждането на паради на гордостта и други гей активистки събития.

ЕС заплаши да блокира 126 милиона евро по програмата React-EU, която трябваше да помогне в усилията на страната за възстановяване от пандемията. До момeнта Полша е получила повече от 1,5 милиарда евро по същата програмата.

Полските медии потвърдиха, че пет полски общини са получили писма от комисията на ЕС, предупреждавайки, че средствата ще бъдат задържани ако резолюциите, които предотвратяват ЛГБТК индоктринирането не бъдат отменени.

Почти една трета от общините в предимно католическата страна са приели такива резолюции.

Европейската комисия не отговори на искането за коментар по случая.

Междувременно ЕС продължава правните си усилия да наложи ЛГБТК пропагандата във всички страни членки. Има и специфични правни атаки срещу Унгария, която по -рано това лято прие закон забраняващо всички образователни материали и програми за деца, които насърчават хомосексуалността и смяната на пола.

Припомняме, че през месец юни, холандският премиер Марк Рюте заяви, че Унгария „трябва да напусне“ Европейския съюз ако не отмени закона, забраняващ каквото и да било ЛГБТК съдържание за лица под 18-годишна възраст.

Въпреки че ЕС не може да принуди държава да напусне, прилагането на подхода „стъпка по стъпка“ може да доведе до този резултат, каза Руте пред репортери. „Целта ми е да поставя Унгария на колене по този въпрос“, каза още той.

„Те трябва да осъзнаят, че или са част от Европейския съюз и тази общност от „ценности“, или не са.“

Юдит Варга, унгарският министър на правосъдието, отговори на Руте, обвинявайки го в изнудване. „Унгария не иска да напусне ЕС“, написа Варга в туитър. „Напротив, ние искаме да спасим Европа от лицемерите.“