News image

Израелски археолози откриха древна библейска тежест от първия храмов период в Йерусалим

Израелски археолози откриха древна тежест, датираща от времето, когато първият еврейски храм, построен от Соломон, е стоял в Йерусалим.

Тежестта - която съответства на два шекела е намерена близо до Западната стена под Арката на Уилсън в Йерусалим.

„Тежестта е с форма на купол с плоска основа. В горната част на тежестта е врязан египетски символ, наподобяващ гръцка гама (γ), представляващ съкратената единица„ шекел “. Две врязани линии показват двойната маса: два шекела  ", каза д-р Барак Моникендам-Живон и Техила Либерман, ръководители на разкопките от страна на Израелската агенция за антики.

Тегловната система на шекела е била използвана през периода на Първия храм за събиране на годишни данъци, посветени на поддържането на храма и жертвите, които са се принасяли там.

„Според предишни находки известното тегло на единичен шекел е 11,5 грама, това означава, че двойния шекел трябва да тежи 23 грама - точно толкова тежи нашата находка. Точността на теглото свидетелства за напреднали технологични умения в изработката на тежести. В древен Йерусалим точността на тежестите е била от изключително голямо значение, защото от тях е зависела прецизността на търговията. Монети все още не са били използвани през този период, тежестите са били гарант за честност и прецизност“, обясняват още д-р Барак Моникендам-Живон и Техила Либерман.

Жителите на града са използвали тежести като тази, която открихме, за да купуват животни за жертви, приноси, храна и други стоки. Както днес, поклонниците в древността са използвали тази валута (тежестите), за да купуват и сувенири от пътуването си до храма в Йерусалим.

„Колко вълнуващо е в месец Тишрей, чийто символ е везните на справедливостта, да намерим сувенир от периода на Първия храм“, каза. Мордехай (Сули) Елиав, директор на Фондация за наследство на Западната стена.

„Всъщност сега, когато идването на Западната стена е толкова ограничено поради пандемията, това откритие засилва вечната връзка между еврейската нация, Йерусалим и Западната стена“, добави още той.