News image

Френският сенат затяга контрола върху църквите, християните в страната призовават за смелост

В понеделник вечерта френският Сенат прие закон за борба с тероризма, който силно обезпокои църковните лидери в страната.

Законът за отстояване на републиканските принципи и борбата срещу сепаратизма, бе одобрен с 208–109 гласа при 27 въздържали се. Според депутатите основната цел на закона е да се бори с ислямския радикализъм, който през последните години предизвика многобройни атентати на френска земя.

Чрез своите непремерени действия, администрацията на Макрон поставя дълбоко вкоренената свобода на религията под заплаха.

„Вече духа нов вятър във Франция“, казва Клемент Дидрихс, генерален директор на Националния евангелски съвет на Франция (CNEF), който според ново изследване представлява половината от френските протестанти. Правителството „ясно даде да се разбере, че вече не живеем в християнско общество“.

„Религията стана заменима“, отбеляза той, посочвайки, че ръководството на страната вече няма никакво желание да защитава свободата на вярата.

Както съобщихме през февруари, долната камара на френския парламент, прие първата версия на въпросния закон. Това, обаче не е версията, която Сената гласува в понеделник - закона приет от долната камара бе променен като в него бяха заложени още по-строги мерки за надзор, въпреки включването на няколко промени, които християнските лидери в страната виждат като положителни.

Протестантската федерация на Франция (FPF), която включва както евангелски, така и лутерански общества, и исторически реформирани групи, подчерта, че новия закон няма да наруши правата на свещениците - по-специално в учебните заведения, въпреки че закона забранява всякакъв вид религиозна дейност именно в учебните заведения. Също така според новия закон собствеността на църквите сградите остава в църквата. Църквите ще могат да кандидатстват и за публични субсидии за осигуряване на достъпност на сградите си за хора с намалена подвижност.

От CNEF също посочват, че връщането на домашното обучение като образователна възможност, макар и с повишени форми на надзор е нещо положително.

Обезпокоителното в случая е, че сега законът отива за разглеждане в смесена комисия от депутати и сенатори, които се очаква през май да започнат да изглаждат неяснотите преди окончателното гласуване от Народното събрание през юли. Веднага след това френското правителството ще издаде укази, които ще обхващат фините подробности за прилагането на закона.

Докато окончателната визия на новия закон остава променлива, християнските групи като FPF и CNEF ще продължат усилията си за застъпничество, като настояват закона да бъде по-малко инвазивен от страна на правителството, а френските църкви вече започнаха да се подготвят за това как да се съобразят с очакваните нови, доста строги и рестриктивни правила.

Докато френските християни подкрепят усилията на тяхното правителство за справяне със заплахата от радикалния ислям, те са обезпокоени от ограничения (заложени в новия закон), които всъщност не са насочени към борбата срещу тероризма и дефинират като опасни всички религии (включително и християнството).