News image

Франция включва религиозни възгледи в полицейските досиета на потенциални екстремисти

Правителството на Франция ще включи информация за вярата и политическите убеждения в полицейските досиета на хора, които биха могли да представляват заплаха за националната сигурност.

Министерството на вътрешните работи издаде три постановления, които сега позволяват да се събира информация за „политическите мнения“, „философските или религиозните убеждения“ и „членството в профсъюзи“ на лица, които според  правителството може да представляват потенциална заплаха за държавата.

Ще бъде събрана информация за психиатричното състояние както и възгледи, изразени в социалните медии, потвърдиха още от правителството.

Досега законът позволяваше да се събира само информация за „дейностите“ на отделните лица, но не и мнения или убеждения.

Няколко синдикати осъдиха този ход като опасна стъпка към по-голямо „държавно наблюдение“. Правозащитната организация Amnesty International също осъди новите закони и поясни, че сега френското правителство вече ще може да следи „не само хора, но и групи“, добавяйки, че новите правила позволяват на властите да следят и анализират „начина на живот и движение“ на всички граждани.

Обжалването срещу тези постановления беше отхвърлено от Държавния съвет на 4-ти януари.

Според френските власти събираната информация за граждани и чужденци на  територията на страната ще се използва основно в три направления -  предотвратяване на терористични атаки, административни разследвания и набиране на държавни служители.

Към ноември 2020 г. според официалните данни тези три типа държавни досиета са регистрирали информация за над 300 000 души. Независимо от това, събирането на допълнителна информация ще бъде разрешено само в случаите на лица, за които се смята, че „могат да навредят на основните интереси на нацията“, „целостта на нацията или институциите на републиката“ или тези, за които се смята, че могат да представляват „терористична заплаха”.

Критиците твърдят, че двете първи определения са твърде неясни и биха могли да доведат до събиране на данни за хора, които законно и мирно се противопоставят на правителството. Това може да включва религиозни лидери, екологични активисти и протестиращи, наред с много други.

Френските евангелски църкви редовно изразяват загрижеността си относно нарастващото ограничение на свободата на словото и религията през последното десетилетие.

Коментирайки тези нови закони, Националният Евангелски Съвет на Франция (CNEF) заяви: „Тази регресия в границите на неприкосновеността на личния живот, свързана със загубата на свободи (проектът „Сепаратизъм“ и законът за глобалната сигурност) ни тревожи и дава ясна индикация за загубата на основни права, които ние си мислехме, че имаме във Франция“.