News image

Говрител на австралийските здравни служби използва израза „Нов световен ред“ говорейки за продължаващите ограничения в страната

Мнозина коментират това просто като „лош избор на думи“ или „невинно (неумишлено) използване на фраза“. Факт е, обаче, че в интервю от преди няколко дена, говорителят на  австралийската здравна служба д-р Кери Чант говори за COVID ограниченията като част от „новия световен ред“, а това предизвика доста вълнение в световен мащаб.

Когато отговаряше на въпросите на журналист дали проследяването на хора и  контакти отново ще бъде върнато „след като отворим държавата отново“, Чант, която е главен здравен директор на Нов Южен Уелс, каза: „Ще разгледаме как изглежда проследяването на хора и контакти в контекста на новия световен ред - да, става въпрос за кръчми, клубове и други места, ако имаме положителни случаи там [но] действията ни могат да бъдат различни при напълно ваксинираните хора“, съобщи Newsweek.com.

По време на телевизионна пресконференция в четвъртък Чант потвърди, че работници и клиенти (в заведения и магазини) трябва да са получили двете дози (даже и бустерните дози), когато Нов Южен Уелс отвори отново на 18-ти октомври, след като се очаква държавата да достигне 70% ваксинация.

Но именно фразата „нов световен ред“ е привлече вниманието на мнозина и постави началото на яростни дебати в социалните медии. Newsweek съобщи, че „новият световен ред“ е станала актуална (трендинг) тема в Twitter в САЩ, Великобритания и Австралия. За няколко кратки часа в трите държави са се появили повече от 18 300 туита, отнасящи се до фразата.

Според  данни от проведени проучвания, много християни вярват, че глобализмът се споменава многократно в Библията, включително в стихове като Откровение 17:13, в който се казва: „те са единомислени и предават на звяра своята сила и власт;“.