News image

Хиляди хора, подкрепящи живота, излязоха по улиците на Лондон по време на „Марша за живот“

Хиляди са взели участие в първия присъствен Марш за живот (March for Life UK) провел се тази събота. През 2019 година марша е бил присъствен, а през 2020 година - онлайн.  

През 2019 г. близо 5 000 души са взели участие в марша, който се провел пред британския парламент в Лондон.

Тази гоидна „LifeFest 21“  е бил организиран в две части. От 10:00 до 13:00 часа в център „Емануил“ в Уестминстър е имало свидетелства, въпроси и отговори на живо и беседи от водещи про-лайф оратори, както и късометражни филми и музика.

Първата част е завършила с различни говорители, включително майка на име Барбара, която обмисляла да абортира преди 16 години. Сега с нея бил 16-годишния и син, който тя определила като „най-доброто нещо, което някога ми се е случвало“. В края на речта на майка си той сподедлил: „Майка ми е супер! Щастлив съм да бъда тук“.

Втората част бил самият марш, който започнал от „Център Емануил“ в 13:30 ч. и завършил пред парламентарния площад в Лондон, където била изградена сцена за публични речи и свидетелства.

Според информация от социалните служби, около 40 човека, които подкрепят абортите протестирали срещу марша на живота. Те стояли в края на парламентарния площад и скандирали лозунги като „За живот? Това е лъжа. Не ви интересува дали жените умират”. Те също така пеели песни подкрепящи абортите.

Последните речи на Парламентарния площад включвали редица трогателни свидетелства, включително на една млада жена, която споделила с голяма емоция за физическата и психологическата болка, която е изпитала, след като е била принудена да извърши медицински аборт у дома.

Тя разказала: „Убих бебето си в „комфорта“ на собствения си дом […] Може ли някой да ми обясни как е възможно това?“ Тя също така обяснила някои от рисковете за здравето при аборт „направи си сам“: „Има жени, които получават тези хапчета без личен преглед и изследвания […]  как може това да бъде определено като безопасно?“.

Трябва да се отбележи, че преди заключванията заради коронавируса, рекорден брой хора са присъствали на маршове в защита на живота по цял свят, не само в Англия.

В началото на 2020 г. стотици хиляди хора присъствали на „Марш за живот“ в Америка. Рекордните 9 000 души присъствали на „Марш за живот“ в Чикаго, Илинойс, а над 8 000 души се събрали на митинга „Празненство на живота“ в Денвър, Колорадо, носещи табели, на които пишело , „Гражданските права започват в утробата“ и „Аз съм от поколението, подкрепящо живота“.

През 2019 г. над 50 000 словаци призоваха лидерите на страната си да защитят неродените бебета.

На демонстрациите в подкрепа на живота в Северна Ирландия са присъствали над 20 000 души (през 2019 година), над 11 000 души са взели участие в „Поход на живота“ в Холандия, а в Нова Зеландия в същата инициатива са участвали 2 000 души (статистика от 2019 година преди заключванията).

Добрата новина е, че ентусиазмът и волята за подкрепа на живота не са спаднали след заключванията. С вдигането на някои COVID-19  ограничения в определени райони на света, посещаемостта на събития в подкрепа на живота е значителна.

През май (тази година) хиляди активисти, подкрепящи живота, излязоха по улиците на Рим за 10-ия „Marcia per la Vita (Марш за живот)“, а много повече хора са гледали живото излъчване на събитието.

През същия месец хиляди защитници на живота се събраха и в хърватската столица Загреб преди местните кметски избори.

През март над 2 400 превозни средства участваха в „Марш за живот“ в Доминиканската република в знак на протест срещу предложеното узаконяване на абортите в страната.