News image

Хиляди панамски протестанти маршируваха в защита на хетеросексуалните бракове

Хиляди хора излязоха по улиците на Панама, с искане Върховния съд да се произнесе в полза на традиционното семейство. Протестите бяха предизвикани от няколко дела, заведени от хомосексуалисти, които настояват за „признаване на техните бракове“.

Демонстрацията беше организирана от про-семейни организации, водени от Панамския алианс за живот и семейство.

Евангелските лидери подкрепиха марша и насърчиха събратята си по вяра също да участват. Някои от тях говориха по време на събитието. Католици и граждански организации също се присъединиха към марша.

„Панамците не вярват в друга формула за брак освен съюз между мъж и жена“, каза Хосе Луис Делгадо, председател на Националния комитет за семейството на Панама, пред агенция EFE.

Носещи панамски знамена и предпазни маски, хиляди протестиращи защитиха традиционното семейството и „отправиха силно и ясно послание до съдиите“, каза още Делгадо.

„Ние сме тук, за да може магистратите веднъж завинаги, след почти 4 години колебания, да се произнесат в полза на конституционността на член 26 от Семейния кодекс, който казва, че бракът е между мъже и жени“, подчерта той.

Делгадо припомни, че Панама „гарантира и осигурява защита на брака между мъж и жена, защото това е единственият начин да се гарантира, че ще има нови граждани“.

Публичен дебат

Три случая на еднополови бракове сключени в чужбина, все още чакат решението на Върховния съд и  Изборния съд на Панама от 2016 г. Две от тези дела се стремят да обезсилят Семейния кодекс и да узаконят хомосексуалните бракове.

Дебатът за гей браковете се върна на публичната сцена, когато докладчикът за правата на ЛГБТ общността на Междуамериканската комисия по правата на човека (IACHR), Флавия Пиовесан, направи „яростен призив“ към Панама да се съобрази с изпълнението на Консултативно становище 24 от IACHR.

Това консултативно становище, прието през 2017 г. и публикувано през януари 2018 г., призовава страните от региона да гарантират различни права, включително еднополови бракове.