News image

Хондурас е четвъртата държава, която отваря посолство в Йерусалим

Хондурас отвори посолство в Йерусалим в четвъртък, 24 юни, ставайки четвъртата държава, последвала примера на САЩ при бившия президент Доналд Тръмп да премести посолството си от Тел Авив. Новият израелски премиер Нафтали Бенет и президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес присъстваха на историческото събитие.

„Г-н президент, вие сте истински приятел на Израел“, каза Бенет на Ернандес преди церемонията по откриването в Технологичния парк в квартал Малха в Йерусалим, пише „The Times of Israel“. „Еврейският народ има дълга памет и вие ще бъдете записани на страниците на историята като извършители на смело и благородно дело за държавата Израел.“

„Надяваме се да продължим да изграждаме здрави отношения между нашите две страни“, написа Ернандес в туитър след събитието, на което нарече Йерусалим „вечната столица на Израел“.

Бенет на свой ред благодари на Ернандес за силната му международна подкрепа за Израел.

„Под ваше ръководство Хондурас постоянно застава до Израел в международните институции, когато не винаги това е популярен ход, а понякога дори се плаща цена за това“, каза Бенет на Ернандес. „Това е свидетелство за нашето приятелство - вашата готовност да предприемете действия ... Искам да благодаря на вас и обществеността в Хондурас за тази подкрепа.“

По-рано в четвъртък Хондурас и Израел подписаха поредица от споразумения за сътрудничество в областта на селското стопанство, здравеопазването, образованието и иновациите.

Бившият министър-председател Бенямин Нетаняху, който все още ръководеше страната, когато Хондурас сключи официалното споразумение за преместване на посолството си, приветства този ход, публикувайки във Facebook „Празничен ден за Израел!“

Нетаняху не е присъствал на церемонията по отварянето на посолството, но се е срещнал с Ернандес по-късно през деня, съобщиха от кабинета му.

Срещата между новия израелски премиер и Ернандес е първата лична среща на Бенет  с чуждестранен лидер, откакто встъпи в длъжност миналата седмица.