News image

Кубинските евангелски църкви направиха тренд #IBelieveInTheBible хаштаг - a

Пастор Алида Леон за първи път използва хаштагът #YoCreoEnLaBiblia (аз вярвам в Библията), който по - късно се превърна в тренд във Facebook в Куба.

Леон е президент на Евангелската лига на Куба, една от най-големите деноминации в страната. Тя предизвика приятелите си във Facebook да публикуват тяхна снимка с Библията и да използват хаштагът.

Това се случи, след като Рейнерио Арсе от Богословската семинария в Матанзас,  даде интервю за националната телевизия в неделя, в което показа, че не вярва в чудесата на Исус.

В предаването „Преход към неизвестното“ той бе попитан дали вярва в чудото на умножаването на хлябовете и рибите. Арсе се поколеба, преди да каже, че истинското чудо е „солидарността на момчето“

По-рано Арче беше лидер на държавния кубински съвет на църквите (CIC), а в момента е управител на Богословската семинария в Матанзас, известна с афинитета си към социалната доктрина на кубинския режим.

Ето защо много деноминации напуснаха тази историческа семинария, основана преди революцията през 1959 г.

Божествеността на Исус е един от стълбовете на християнската доктрина. Чудесата са един от признаците на тази божественост. Ето защо, освен Алида Леон, към тази инициатива се присъединиха и други представители на кубинските евангелски църкви.

Кубинският евангелски лидер Израел Матос, който живее в САЩ, посочи във Facebook, че е „срамно, че това предаване е избрало да  интервюира човек, който изглежда не вярва в  безпогрешността на Библията“.

Адриан Поуз, пастор в Марианао, Хавана, вижда в отговора на Арсе част от така наречената теология на освобождението, която очевидно се опитва „да разруши така наречения „религиозен фундаментализъм“, чрез който християните в свободата на своята съвест защитават традиционното семейство и се противопоставят на абортите и марксизма ”.

Позе, член на мрежа от църкви, известна като Апостолско движение, вярва, че визията на прорежимните църкви „изобщо не представлява по-голямата част от християните в Куба“.

Кубинското правителство ограничава регистрацията на нови религиозни групи, като Апостолското движение, въпреки че (деноминацията) има хиляди членове. Пасторите (от тази деноминация) наскоро предложиха на кубинските власти предоставянето на хуманитарна помощ. Властите, обаче, отказаха и даже не позволиха помощта да напусне пристанището на Мариел.