News image

Над 2 500 църковни лидери призоваха премиера на Австралия да не налага задължителни ваксинационни паспорти

Близо 2 500 църковни лидери от различни деноминации в Австралия призоваха премиера Скот Морисън да не налага задължителни ваксинационни паспорти в страната (включително и за ходене на църква), предупреждавайки, че това ще създаде „неетично двустепенно общество“ и „медицински апартейд“.

Предложеното за въвеждане на „ваксинационни паспорти“ в австралийското общество за много християнски лидери и християни е „несъстоятелно предложение, което би причинило ужасни последици на нашата нация“, се казва в отворено писмо до Морисън, съставено от трима баптистки пастори и подписано от църковни лидери от цялата страна.

Австралийският премиер подкрепя предложението за въвеждане на задължителни ваксинационни паспорти, федералното правителство, обаче, все още не го е приложило, но позволява на местните общини и бизнеса да го прилагат, ако решат, съобщава The Epoch Times.

Наречено Езекиилова декларация, в писмото се казва, че „правителството рискува да създаде неетично двустепенно общество“, обяснявайки, че „докато някои хора ще са благодарни да се ваксинират, други ще имат добри и доказателствено подкрепени причини за отказ. ... Гражданите трябва да имат право на избор, особено когато официалното държавно становище е, че тези ваксини в момента са в процес на „клинично тестване“.

След поредица от национални заключвания „сега вече ще се изисква и ваксинационен паспорт “, за да се живее „нормално“. Правителството оказва неизмерим натиск върху обикновените хора“, се казва още в писмото, отбелязвайки, че проучванията са установили, че заключванията са довели до увеличаване на хора, обмислящи самоубийство.

Това също е въпрос засягащ съвест на хората, се казва още в писмото. „Съвестта е непосредственият контакт с Божието присъствие в душата на човек и затова индивид, принуден да действа по начин, който е в разрез със съвестта му, никога няма да бъде в мир, нито пред Бога, нито пред държавата.”

Освен това църковните лидери смятат, че „превръщането на ваксинацията в основно изискване за участието в нормален живот няма да има логичен смисъл по отношение на защитата на другите“.

Те цитират проучване на CDC, което показва, че 74% от хората, заразени при огнището на COVID-19 в Масачузетс, са били напълно ваксинирани и посочват, че четирима от тези, които са били ваксинирани, са приети в болница.

В писмото се добавя: „Ние, като християнски лидери, смятаме за несъстоятелно, че се очаква да откажем влизане в нашите църкви на подгрупа от обществото въз основа на техния медицински избор. Само нашият скъп Спасител, Исус Христос, има властта да регулира условията на корпоративното поклонение. Ние не трябва да правим разлика между тези, които търсят Бог с вяра, нито по раса, нито по медицински избор. Ние (като служители на Благовестието) също сме задължени да проповядваме Евангелието на всички хора.“

В отговор на писмото Мартин Айлс, изпълнителен директор на австралийското християнско лоби, написа във Facebook: „Самата ваксина не е основна моя грижа, но принудата за ваксиниране е много, много сериозна грешка.“

Последният анализ на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ изчислява, че ефективността на ваксините да не се стига до хоспитализиране е между 75% и 95%, като се отбелязва, че въпреки това имунитетът на възрастните хора, най -уязвимата група, може да отслабне с течение на времето, съобщи Times във вторник.

Миналия месец официални лица в Израел заявиха, че от 650-те нови ежедневни случая на COVID-19 в страната, повече от половината са сред напълно ваксинираните.

„Това е много ясен предупредителен знак за останалата част от света“, каза тогава Ран Балисер, главен иновационен директор на Clalit Health Services. „Ако това може да се случи тук, вероятно може да се случи навсякъде.“

Изследователи от Maccabi Healthcare и Тел Авивския университет в Израел наскоро установиха, че „естественият имунитет осигурява по-дълготрайна и по-силна защита срещу инфекция, симптоматично заболяване и хоспитализация на фона на Delta варианта“.

„В момента сме свидетели на най-голямото изследване, което се провежда  в реалния свят, с реални хора, сравняващо естествения имунитет, получен чрез предишна инфекция с SARS-CoV-2 и имунитета получен чрез ваксина тип BNT162b2 и РНК“, казват изследователите.

Други проучвания също показват, че хората, които вече са се заразили и са преболедували коронавируса, вероятно ще имат дълготраен имунитет.

Отделно, проучване на клиника в Кливланд установи, че ваксинирането на хора с придобит „естествен имунитет“ не повишава тяхното ниво на защита.