News image

Християнски църкви са „под атака“ вследствие на турските бомбардировки в Сирия

Християнски църкви в Сирия отправят апел за помощ след като Турция започна бомбардировки на кюрдските региони в опостушената от гражданска война държава.

Църквите в Африн призоваха международната общност да не игнорира тяхното положение, тъй като те са изправени пред "голяма опасност от Турция и нейния джихадски съюз", който миналата седмица започна военна кампания в района на Африн под претекст, че кюрдските военни форморувания представляват заплаха за "сигурността" на Турция.

През последните няколко дни в региона има сблъсъци между сирийските демократични сили и турските войски, които воюват заедно със „съюзнически войнстващи фракции“, в резултат на това няколко цивилни бяха убити, а хиляди други са напуснали домовете си.

"Като лидери на християнските църкви в Северна Сирия, град Африн, потвърждаваме, че сме атакувани от Турция", се казва в отворено писмо до международните лидери от пастор Хаким Али Исмаил, главен пастор на мрежа от църкви в Африн и Кобане. "Животът на нашите жени и деца е в опасност, градът ни Африн е под бомбардировка от страна на турските сили. Молим за намеса и защита срещу насилствените атаки, срещу нас в момента".

Според писмото повече от 200 християнски семейства живеят в района на град Африн.