Ердоган призовава за "ранни" избори в Турция

Видяна: 456
Новини > Общество

News image
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за провеждането на предсрочни избори 18 месеца по-рано. Турският електорат ще трябва да гласува на 24 юни тази година, вместо на 3 ноември 2019 г.

В реч излъчена в националния ефир, Ердоган заяви, че намерението му е да се освободи от "болестите" на "старата система".

Турският президент не крие намерението си да смени управленската система на държавата от парламентарна в авторитарно – президентска. Това предложение бе прието чрез изключително съмнителен референдум проведен миналата година.

"Развитието на събитията в Сирия, а и на други места по света налага спешното преминаване към новата управленска система, чрез която да се осигури бъдещето на страната ни по един по-силен начин", каза Ердоган.

Анализ, публикуван от The Guardian във Великобритания, нарече Ердоган "дълбоко национално – разделяща фигура" с намаляваща международна позиция. Статията цитира скорошно проучване, което показва, че националното одобрение на Ердоган е малко под 50%, докато малко повече от 42% от анкетираните не одобряват посоката, в която поема страната им.

"Чрез предизвикването на тези избори Ердоган  ще получи пълен и личен контрол над всички ключови аспекти на вътрешната и външната политика", се казва в доклада. "Той ще се превърне във фактически диктатор с влияние по-голямо дори от това на Кемал Ататюрк – основателя на светска Турция".


www1.cbn.com
Banner