News image

Иракчани призоваха за мир с Израел

В безпрецедентно събитие стотици иракски активисти и племенни лидери се събраха в петък в Ербил и призоваха страната им да подпише мира с Израел и да се присъедини към Авраамовите споразумения. Багдад незабавно нарече събранието „незаконно“ и издаде заповеди за арест на ораторите, обещавайки да арестува всички участници, след като бъдат идентифицирани.

Сахар Карим ал Таи, родом от Багдад и старши научен директор на иракското министерство на културата, е сред онези, които говориха и заеха публична позиция за нормализиране на връзките на Ирак с Израел, както направиха няколко други мюсюлмански страни през последната година.

„За да откъснете зрял плод, първо трябва да засадите семе. Трябва да го поливате. Трябва да изчакате да порасне. После се появяват цветовете и тогава знаете, че плодовете идват. Дървото е голямо и цветовете вече цъфтят, скоро ще берем плодовете на нашия труд“, каза Таи в речта си по време на конференцията. Срещата беше спонсорирана от базирания в Ню Йорк Център за мирни комуникации и се проведе в Иракски Кюрдистан, който се ползва с известна автономия от Багдад.

Таи говори и за хилядите иракски евреи, които е трябвало да напуснат домовете и бизнесите си, когато в Ирак започна преследване срещу евреите, след като Израел стана нация през 1948 г.

Таи може да плати висока цена за публично изразената си, смела позиция, но тя каза, че не се страхува. „Коронавирусът създаде възможност ... Накрая се случи нещо, което принуди хората да спрат да мислят за война и да започнат да мислят за спасяването на човешки животи. ... Можем или да живеем под репресиите на тероризма, или да умрем смело (защитавайки позицията си).“

До неделя иракските служители в Багдад бяха издали заповеди за арест на Таи и други оратори и обещаха да задържат всички, участвали в конференцията. Поддържането на връзки с израелците, общуването с „ционистки организации“ или популяризирането на „ционистки ценности“ е било автоматична смъртна присъда. Но сега наказанието е ограничено до доживотна присъда в затвора.

Ако погледнем книгата на пророк Езекиил, глави 38-39, пророка говори за Израел преди войната „Гог и Магог“. Израел ще бъде в мир. Пророкът описва Израел като „мирен и нищо неподозиращ народ - всички те живеят без стени и без порти и решетки“ (Езек 38:11). Сега можем да видим началото на изпълнението на това пророчество.