News image

Иранските власти върнаха пастор обратно в затвора, за да излежи 5-годишна присъда след временно отлагане

Иранските власти наредиха на пастор от деноминацията „Църква на Иран“ да се върне в затвора, за да започне да изтърпява петгодишна присъда за „сектантски дейности“, което показва, че преследването на християните може да се засили след кратка почивка поради разпространението на COVID-19, което накара властите да освободят временно много хора от затвора.

Пастор Амин Хаки сега е в затвора в Карадж, столицата на провинция Алборз близо до Техеран, след като миналата сряда му е било наредено да отиде там, съобщи базираната в Обединеното Кралство организация „Christian Solidarity Worldwide“.

Пастор Хаки, заедно с други двама ирански християни, Милад Гударзи и Алиреза Нурмохамади, бяха изправени пред съда в Карадж през юни. Те бяха обвинени по ново изменение на иранския наказателен кодекс, известно като член 500-bis, който се занимава със „сектантски дейности“.

CSW съобщи, че на тримата мъже не е било позволено да бъдат представлявани от техния адвокат по време на процеса. Всеки от тях е осъден на пет години затвор заради „участие в пропаганда срещу ислямския режим чрез разпространение на християнството“.

Хаки също е бил арестуван, обвиняван и осъждан преди (поради това, че е пастор и християнин). От CSW добавиха, че тримата възнамеряват да обжалват присъдите си.

Основателят и президент на CSW, Мервин Томас каза, че действията на Иран „изпращат още едно негативно послание към религиозните малцинства в страната и по същество представляват криминализиране на християнството“.

Настоявайки тримата да бъдат освободени, Томас каза: „Ние отхвърляме обвиненията, повдигнати срещу пастор Хаки и неговите съслужители“.

В отделен случай миналата седмица иранските власти също привикаха новоповярвалите християни Сасан Хосрави и Хабиб Хейдари да се върнат в Централния затвор Бушер, за да излежат остатъка от едногодишните си присъди за „пропаганда срещу Ислямската република чрез насърчаване на християнството“ - това е член 18 от наказателния кодекс на Иран - това показва, че реално християнството в страната е криминализирано от ислямския режим.

Хосрави и Хейдари започнаха да излежават присъдите си през февруари, но бяха освободени заради коронавируса. Сега властите отново искат да ги вкарат в затвора.

Управляван от ислямския режим, Иран се нарежда като деветата най-лоша страна в света за преследване на християни в списъка на Open Doors USA. Режимът безмилостно преследва мюсюлмани, обърнали се към християнството.

Въпреки преследването, църквата в Иран е едно от най-бързо развиващите се църковни движения в света.

Според Open Doors USA, в Иран има около 800 000 християни, което е почти двойно повече от 2016 г., когато вярващите в страната са били около 450 000.