News image

Животът на хората „в ръцете на държавата“: испанските законодатели гласуваха за узаконяване на евтаназията и асистираното самоубийство

Законодателите в Испания са приели закон, който прави евтаназията и асистираното самоубийството легални. По този начин Испания става шестата страна в света и четвъртата в Европа, която узаконява подобни практики.

Би Би Си съобщава, че долната камара на парламента в Испания е гласувала с 202 на 141 за приемане на закона като главно централни и леви политически партии са гласували положително.  

Популяризиран от Испанската социалистическа работническа партия, закона ще позволи на възрастните със „сериозна и нелечима“ болест, която причинява „непоносими страдания“, да изберат да се самоубият.

Според новата наредба има два начина човек да прекрати собствения си живот: евтаназия и асистирано самоубийство.

Лекарите могат да евтаназират своите пациенти ако те са физически в съзнание и  са напълно наясно с решението, което вземат.

Даден лекар може да отхвърли искането за евтаназия / асистирано самоубийство, ако не са на лице описаните по - горе условия. Ще се изисква и одобрение от втори лекар, който не участва в случая и е одобрен от регионалния медицински комитет.

Законът позволява на медицинските работници, независимо дали са в публичната или частната система, да запазят правото да избират дали да участват в смъртта на пациента. Те могат да се оттеглят от процедурата на основание „съвест“.

Евтаназията - когато лекар директно приложи смъртоносни лекарства върху пациент - се санкционира от съдилищата в Белгия, Канада, Люксембург, Колумбия и Холандия. В Швейцария и някои щати в Америка е разрешено асистираното самоубийство - пациента самостоятелно приема смъртоносни лекарства под медицински контрол. Парламентът на Португалия се беше опитал да приеме подобен закон, но не успя, след като най-висшият съд в страната обяви тази практика за противоконституционна.
    
Някои испански политици смятат, че приемането на новия закон помага на страната да стане по-хуманна и свободна. Но консервативни и религиозни групи осъдиха закона и се зарекоха да го отменят в бъдеще.

Испанската дясна партия Vox заяви, че ще оспори закона в Конституционния съд на страната. Депутатът от партията Лурд Мендес Монастерио заяви пред Catalan News, че новата наредба реално поставя живота на хората „в ръцете на държавата“.

Новият закон също бе категорично отхвърлен и от католическата църква.

„Сега е момента, в който да насърчим съвестта на хората и промотираме всичко, което е свързано културата на и за живот. Трябва здраво да държим разграничителната линия, която ни дава заповедта „Не убивай“, казва епископ Луис Аргуело, генерален секретар на конференцията на испанските епископи пред уебсайта angelusnews.com.

„За съжаление тяхното решение за избягване на страданието е умъртвяване на този, който страда“, казва още той.

Епископът също така добави, че е време да се напомни на испанското общество, че „хората, които страдат няма да бъдат убивани, за да се облекчи страданието ми, хората, които страдат се нуждаят от грижа, нежност, близост, милост, вдъхновяване, насърчение и вдъхване на надежда.“

Ако правните оспорвания на закона не успеят, той се очаква да влезе в сила през юни.

До сега асистираното самоубийство бе наказуемо престъпление в Испания и се наказваше с до 10 години затвор.