News image

Израел възобнови преминаването през ивицата Газа за хуманитарна помощ

Във вторник Израел отново отвори пунктовете Ерез и Керем Шалом в ивицата Газа след няколкодневно затваряне поради многократните атаки на Хамас срещу тези локации.

Бариерите бяха вдигнати само за преминаването на хуманитарна помощ, включително медицинско оборудване, храна, лекарства и гориво за частния сектор.

В момента износът от ивицата Газа е забранен.

Освен това пациентите от Газа, които се нуждаят от животоспасяващо лечение, могат да влязат в Израел, както и служители на международни организации и чуждестранни журналисти.

Риболовната зона край бреговете на Газа беше отворена но само до шест морски мили. Израелският флот затвори риболовната зона на Газа изцяло след многократните ракетни атаки на Хамас срещу израелски градове и поради опасения, че  военноморските командоси на Хамас може да нападат израелските плажове.

„Основните граждански ограничения са зависими от продължаването на мира и стабилността на сигурността,“ заяви във вторник координаторът на правителствените териториaлни дейности (COGAT).

Пунктовете за преминаване в и от Газа бяха отворени от Израел на фона на операция „Пазители на стените“. Базираните в Газа терористи обаче два пъти започваха масирани бомбардировки по граничните пунктове.

Войник беше леко ранен във вторник от миномет, изстрелян по прелеза Керем Шалом по време на влизането на камиони с хуманитарна помощ в ивицата.

Облекчаването на тези ограничения настъпи, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен дойде в Израел, за да преговаря за прекратяването на огъня между Израел и Хамас.