News image

Израелски министър ще посети Мароко следващата седмица, за да подпише споразумение за отбрана

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц ще посети Мароко по-късно този месец и ще подпише споразумение със своя колега за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, съобщиха от израелското министерство на отбраната във вторник.

Мароко беше една от четирите арабски страни, които се съгласиха да нормализират отношенията с Израел миналата година съгласно  Авараамовите споразумения, с посредничеството на администрацията на Тръмп, заедно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Ганц се очаква да бъде в Мароко на 24-25 ноември. Израелският външен министър Яир Лапид посети страната през август, за да открие дипломатическо бюро за връзка в столицата Рабат.

Израел и Мароко имаха дипломатически отношения на ниско ниво през 90-те години на миналия век, но Мароко ги прекъсна след избухването на второто палестинско въстание през 2000 г.

Двете страни поддържаха неформални връзки, като хиляди израелци пътуваха до Мароко всяка година. Стотици хиляди израелски евреи са от марокански произход, а африканската страна все още е дом на малка еврейска общност.

Авраамовите споразумения бяха широко приветствано като пробив в дипломацията на Близкия Изток, като Израел и администрацията на Тръмп заявиха, че се надяват да постигнат подобни споразумения с други арабски държави.

Споразуменията разбиха дългогодишния арабски консенсус, че нормализирането трябва да бъде предоставено само като част от разрешаването на израелско-палестинския конфликт. Поради това палестинците гледат на споразуменията като на предателство, което подкопава лостовете им с Израел.