News image

Израел представя историческа резолюция в ООН срещу отричането и изопачаването на Холокоста

В сряда посланикът на Израел в Организацията на Обединените Нации (ООН) обяви внасянето на историческа резолюция срещу отричането и изопачаването на Холокоста. Това е втората израелската резолюция, която ще бъде приета от Общото събрание на ООН.

Поради драматичното нарастване на антисемитизма и отричането на Холокоста през последните години, особено в интернет и социалните медии, Ердан реши да внесе резолюцията директно в Общото събрание на ООН.

Документът за първи път дава ясна дефиниция за това какво е отричане на Холокоста, призовава държавите и компаниите притежаващи социални медии да предприемат практически стъпки в борбата срещу антисемитизма и отричането на Холокоста, призовава държавите да разработят образователни програми за възпоменание на Холокоста и предоставя насоки за програмата на ООН за борба с отричането на Холокоста. Насърчава се и сътрудничеството с граждански организации за възпоменание на Холокоста.

Международните политически преговори със страните от ООН по тази резолюция продължават от няколко месеца, съобщи мисията на Израел в ООН и ще стане публично достояние тази седмица.

Гласуването е планирано да се проведе в ООН на 20 януари, това е 80-годишнината от конференцията във Ванзее, на която нацисткото ръководство е взело решение за т.нар. „окончателното решение“ -  унищожаването на всички евреи по света.
Резолюцията е съгласувана и с изралското външно министерството, което ще работи за популяризирането й по света.

Очаква се документа да бъде приета в Общото събрание на ООН. Това ще бъде вторият път от създаването на Израел, когато органът приема израелска резолюция. Първият и единствен път досега е бил през 2005 г., когато подкрепената от Израел резолюция за установяване на Международния ден за възпоменание на Холокоста беше приета в Общото събрание.