News image

Израел засилва офанзивата си в Газа, терористите продължават да изстрелват ракети

Ракети от ивицата Газа не спираха да валят върху израелските градове и в четвъртък. В отговор на това израелската армия засили офанзивата си срещу терористичните групи в крайбрежния анклав.

Въздушните нападения на Израел в сряда са ударили ключови цели на Хамас, включително основната банка на терористичната организация, домът на командир на батальон, щаб за вътрешна сигурност, военноморски комплекс и друга инфраструктура, съобщиха от IDF.

По време на въздушните удари са били убити около 10 висши военни лидери на Хамас и са разрушени две важни съоръжения на групировката.

Но терористите от Газа не показват признаци за спиране на огъня и продължават да бомбардират Израел непрекъснато.

Терористичната група „Палестински ислямски джихад“, която действа заедно с „Хамас“ в ивицата Газа, предупреди, че военните удари на Израел ще доведат само до „още по-широк отговор“ от тях страна.

На фона на всичко това цивилните жителите на Газа се опитват да се крият, за да избягат от касапницата около тях.

„Няма къде да избягаш. Няма къде да се скриеш”, каза пред Асошиейтед прес Зеяд Хатаб, 44-годишен фармацевт. „Ужасът, който изживяваме е невъзможно да се опише.“

В Израел, цивилните, които живеят само на няколко мили от границата с Газа се скриха в бомбоубежища.

„Справяме се някак, главно си стоим вкъщи, надявайки се, че всичко ще се оправи“, каза Моти Хаим, жител на централния град Беер Яаков и баща на две деца. „Но не е лесно да тичаш до бомбоубежището. С децата не е лесно.“

Общо седем израелци са убити в боевете, включително четирима, които са загинали в сряда. Сред тях е и шестгодишно момче чийто дом бе ударен от ракета.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че при въздушните удари са убити най-малко 69 палестинци, включително 16 деца. Хамас призна, че сред загиналите е и техен топ командир и няколко членове на екипа му. Междувременно „Палестински ислямски джихад“ потвърди смъртта на седем от своите членове.

Израел твърди, че броят на терористите, убити по време на въздушните удари, които IDF изпълни е много по-голям, отколкото признава Хамас. Също така редица смъртни случаи в Газа не са в резултат на военните действия на Израел, а поради малфункция на терористичните ракети, които биват изстрелвани от места, където има голямо ступване на цивилни като дворове на училища и покриви на болници, и жилищни кооперации.  

Представители на ООН и Египет заявиха, че усилията за прекратяване на огъня са в ход, но насилието продължава да ескалира.

Според информация на израелския Канал 12, кабинетът за сигурност на премиера Бенямин Нетаняху е решил да разшири офанзивата на Израел в Газа.

Това са най-тежките боеве между Израел и Газа от война през 2014 г. Израелските военни твърдят, че Газа е изстреляла около 1500 ракети срещу цивилни само за три дни. Това е около една трета от изстреляните ракети през цялата война през 2014 г.

Междувременно Израел е ударил над 350 цели в Газа.