News image

Израел получи един от най-старите свитъци на книгата Естир навреме за празника Пурим

Националната библиотека на Израел в Йерусалим е получила един от най-старите екземпляри на Книгата на Естир.

Книгата на Естир, се чете всяка година от евреите по целия свят по време на празника Пурим. Празника Пурим, който се пада на 25-28 февруари тази година, отбелязва това как Бог използва кралица Естир, за да спаси еврейския народ от унищожение по време на пленението им в Персийската империя.

Учените казват, че свитъкът, получен в Националната библиотека на Израел, е от Иберийския полуостров - приблизително 1465 г., преди евреите да бъдат изгонени от Испания и Португалия в края на петнадесети век.

За въпросния свитък се предполага, че е бил внимателно преписан от писар, който е използвал кафяво мастило върху кожения свитък. Много е вероятно същия този свитък да е бил прочетен от евреите от 15 век по време на празника Пурим.

Експертите казват, че този свитък е ценен, тъй като е известно, че съществуват само шепа свитъци на книгата Естир, използвани от евреите, преди да бъдат изгонени от Испания и Португалия.

Д-р Йоел Финкелман, уредник на Националната библиотека на Израел „Колекция Хаим и Хана Саломон Юдайка“, каза, че този свитък е „изключително рядко свидетелство за богатата материална култура на евреите на Иберийския полуостров. Това е един от най-ранните запазени свитъци на Естир и един от малкото мегилоти от 15-ти век в света. Библиотеката има привилегията да съхранява това съкровище и да запази наследството от иберийското еврейство преди експулсирането на еврейския народ. "

Свитъкът е дарен на Националната библиотека на Израел от частно семейство. Библиотеката е предоставила ръкописа на разположение за онлайн разглеждане.