News image

Израел стартира „Огнени колесници“ – най-голямото военно учение от десетилетия

Във вторник силите за отбрана на Израел (IDF) стартираха „Огнени колесници“ – четириседмично военно учение, симулиращо атаки на множество фронтове - по суша, по вода, по въздуха, както и във киберпространството. Всеки клон на въоръжените сили на Израел – армия, флот, военновъздушни сили и военно разузнаване – ще бъдат включени. Всичко това ще се случва, на фона на продължаващата военна операция „Break the Wave (пречупи вълната)“ , която се бори с настоящите терористични атаки, при които досега са убити най-малко 18 души.

„Няма да има нито една бойна единица, която да не участва в това учение“, заяви говорителят на IDF бригаден генерал Ран Кохав.

Едномесечната симулация на война първоначално беше планирана за месец май 2021 г., но ролевата игра се превърна в реалност, когато вместо това избухна истинска война с Хамас в Газа.

От IDF казват, че целта на тазгодишното учение е да се тества готовността на армията в сценарии с атаки идващи едновременно от няколко фронта. Военните също така припомнят, че враговете на Израел са разположени на няколко от границите на страната.

„Учението ще тренира отговора на IDF на предизвикателства от развиващите се събития на различни фронтове, както и сценарии за извънредни ситуации както във военни, така и в цивилни пространства. Освен това ще бъдат тренирани и оперативни дейности в различни сценарии. Ще се тестват усилията за оказване на помощ и животоспасяващи способности на вътрешния фронт на Израел“, се казва в изявление, публикувано от IDF.

„Имам личен опит от около 20 години с тези видове упражнения, от всички различни ъгли и гледни точки, и мога категорично да заявя, че това учение ще засенчи всички свои предшественици. Това е дълбока и продължителна тренировка включваща всички фронтове. Щабът ще работи съвместно с правителствените министерства и на терен. Това наистина е много значимо“, каза израелския министър на отбраната Бени Ганц.

Премиерът на Изрел Нафтали Бенет, Ганц и няколко други високопоставени генерали са били в щаба на армията в Тел Авив за началото на „Огнени колесници“.

„Ние не търсим конфликт и не искаме конфликт, но сме готови за всеки възможен сценарий. Враговете ни знаят, че ако ни въвлекат в конфликт – ще платят непоносима цена. Израелската общественост трябва да знае, че Държавата Израел е по-силна от всички свои врагове взети заедно. Ние винаги ще бъдем готови за отбрана във всички области“, каза Бенет.

„Опазването на сигурността на Израел е свързано с две ключови неща: активиране на военните сили и изпълнение дългогодишна стратегия за устойчиво изграждане на военните силите. Нашата армия прави и двете“, каза още Ганц.