News image

За първи път ръководителите на израелския и узбекския парламент разговаряха помежду си

Говорителят на Кнесет Ярив Левин се срещна чрез видеоконферентна връзка във вторник с председателя на Сената на Узбекистан Танзила Норбаева. Това е първата по рода си среща между ръководителите на израелския и узбекския парламенти.

Дипломатическите отношения между двете страни бяха установени през 1992 г.

„Това е възможност за значителен и исторически скок в отношенията между нашите две държави“, каза Левин по време на разговора, като подчерта важността на преместването на посолството на Узбекистан в Йерусалим и подкрепата, от страна на Узбекистан, която Израел получава на международните форуми.

Левин и Норбаева са обсъждали и Авраамовите споразумения. Израел сключи мир с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Според говорителя на Кнесата споразуменията „променят парадигмата, която до голяма степен определя решението на израелско-палестинския конфликт и възможността за мир с други нации в региона. "

Трябва да отбележим, че през ноември Узбекистан назначи първата жена - посланик - Феруза Макмудова, която беше командирована именно в Израел.

Узбекистан има население от 34 милиона, като 88% от тях са мюсюлмани. Около 10 000 евреи живеят в централно-азиатската държава, главно в столицата Ташкент.