News image

Италия, първата държава в Европа, която налага Covid-19 паспорти за всички работници

Италианското правителство прие постановление, с което налага Covid-19 паспорти за всички работници в страната. Така Италия стана първата държава в Европа, която прилага такава строга мярка.

В страната има 23 милиона души, които работят в най - различни сфери.Те ще се нуждаят от „зелен пропуск“, който доказва тяхната ваксинация, отрицателен тест или възстановяване от вируса ( естествен имунитет ). Паспорта ще е задължителен за работници във всички сфери, включително и самонаетите.

Ограничението ще влезе в сила на 15-ти октомври и ще окаже натиск върху хората, които не са били ваксинирани. Работниците и предприятията могат да бъдат глобени с до 1500 евро, ако контролът „зелен паспорт“ не бъде приложен.

Работниците, които отказват да спазват мярката, могат да бъдат отстранени от работа и лишени от заплата, въпреки че не могат да бъдат уволнени.

Причината за решението, каза здравният министър Роберто Сперанца, е „да ни помогне да прокараме напред кампанията за ваксинация“. Около 65% от населението  е ваксинирано.

В Италия такова ограничение частично влезе в сила още през месец август. От хората беше изисквано да покажат „зелен паспорт“, за да им се даде достъп до спортни, културни и развлекателни мероприятия.

Очаква се налагането на мярката на работното място да породи по -широк етичен дебат в Италия и останалата част на Европа.

Според официалните данни, повече от 130 000 души са починали поради Covid-19 в Италия, която беше първата страна, пострадала от ефектите на вируса през февруари 2020 г.