News image

За първи път: Израел включи ръководената от Ердоган Турция в годишния си доклад за оценка на заплахите

За първи път Израел включи Турция в годишния си доклад за оценка на заплахите, като окачестви агресивните действия на президента Реджеп Тайип Ердоган в Близкия Изток и Северна Африка като нови предизвикателства пред еврейската държава.

The Times of Israel съобщава, че военното разузнаване не предвижда конфронтация между Турция и Израел тази година и не е посочило конкретна заплаха от Турция, но смята политиката на Ердоган в региона като все по-опасна за Израел.

Турция стана по-експанзионистична през последните месеци, след като нахлу в Североизточна Сирия и придоби контрол над Средиземноморието след, като подписа споразумение с международно признатото правителство на Либия на 27 ноември.

Утвърждаването на властта на Турция над Средиземноморието ще повлияе върху целия регион, като се започне още с Либия, която е разкъсвана в брутална гражданска война от 2011 г.

Според информация на CBN News, Анкара ще изпрати турски сили в Либия, това е част от отделна сделка за изпращане на военни експерти и оръжия в страната. Това ( второ ) споразумение придоби статут на закон през декември.

Нарастващото желание на Турция за контрол в Средиземноморието и Северна Африка може също да застраши енергийните партньорства между Кипър, Гърция, Израел и новия газопровод “EastMed”, който ще свърже източните средиземноморски газови ресурси с Европа.

Турция иска да изгради свой тръбопровод с Либия, който, обаче, ще наруши териториалните води на Гърция.

Въпреки че Израел поддържа дипломатически връзки с Турция, отношенията между двете страни стават все по-обтегнати под ръководството на Ердоган.