News image

Новина в развитие: Канадският пастор Джеймс Коутс беше освободен от затвора

След като прекара значителен период от време зад решетките заради провеждане на присъствени богослужения, канадският пастор Джеймс Коутс бе освободен от затвора под бурните ръкопляскания на затворниците.

Коутс е главен пастор на църква GraceLife в Едмънтън, Алберта. Той говори за емоционалния момент по време на интервю със Шейла Рийд от „Rebel News”.

„Само за да покажа доброто си отношение към тях (затворниците), когато излизах от затвора се обърнах… и вдигнах ръка, за да махна за довиждане“, спомня си той. „Вратите на килиите започнаха да се тресат, защото мъжете в тях започнаха да блъскат по вратите на килиите си в знак на подкрепа.”

Коутс каза, че е бил с капелана на затвора, когато това се е случило.

„След това той (капелана) ми изпрати имейл, в който споделя, че никога няма да забрави този момент“, обясни Коутс. „Момента беше скъп и за мен. От това може да добиете представа как премина времето ми в затвора и как другите затворници се отнасяха към мен.”

Рийд попита пастора дали е имал възможност да служи на затворниците в затвора. В отговор Коутс каза, че някои от мъжете идвали да говорят с него пред вратата на килията му и то „често“.

„След като ме преместиха [в лекия режим], имаше момчета, които често идваха на вратата на килията ми и искаха да говорят с мен. Те споделяха за трудностите в живота си, а аз споделях Евангелието с тях“, разказва Коутс.

Пастора сподели още, че в съседната килия имало затворник, който го помолил да изучават библията заедно. Когато Коутс седнал с мъжа на една маса в общата зона и започнали да изучават евангелие от Йоан, още трима или четирима други мъже се присъединили към тях.

Като цяло е имало „много възможности за споделяне Евангелието“.

Коутс бил освободен миналия понеделник, след решението на месното правителството в Алберта да отмени наказателните си обвинения срещу пастора. Въпреки това той все пак ще трябва да плати финансови глоби.

На църква GraceLife също са били наложени финансови глоби.

Заради това, в подкрепа на служението и семейството на пастор Котус е била създадена GoFundMe кампания, която събрала над 45 000 долара.