News image

Канада трупа глоби срещу църква част от деноминацията „Божии Църкви” за провеждане на събрания на открито, след като сградата на църквата бе запечатана от полицията

Малка църква в Онтарио и нейните лидери са изправени пред близо 200 000 долара глоби, за провеждане на богослужения на открито, въпреки провинциалните заповеди за карантина.

Църквата в Елмър, която е част от деноминацията „Божии Църкви” беше глобена с 66 000 долара нови глоби през уикенда за провеждане на богослужения на открито седмици след като група въоръжени полицаи прекъснаха неделното събиране, наредиха на християните да напуснат църковната си сградата и смениха ключалките на всички врати.

През април върховният съдия Брус Томас нареди на църквата да спре да провежда богослужения на закрито, защото са надхвърлили ограничението от 10 души. Когато съдията установил, че църква нарушава заповедта му, той ги глобил със 100 000 долара, а на 14 май изпратил полицаи, които да запечатат сградата, съобщава Global News.

Когато полицаите влезли в събранието, членовете на църквата и пастор Хилдебранд останали спокойни, дори се молели за полицаите, докато те вървели по пътеката към амвона.

През трите седмици, откакто църковната сграда е заключена от полицията обвинили църквата в провеждане на незаконни събрания на открито, които били излъчвани на живо онлайн.

Според полицията на църковните служби на открито са присъствали около 400 човека.

Адвокат Лиза Брост заяви по време на съдебно заседание, че църквата ескалира непокорството си на правителството, като продължава да провежда богослужения на открито. Тя определи това като „преднамерена” конфронтация.

Църквата „умишлено е направила точно това, за което са знаели, че не им е позволено“, каза Брост и добави, че смята, че на събранието трябва да бъде забранено да обжалва запечатването на църковната им сграда, докато не изплатят напълно всички наложени глоби срещу тях.

Лиза Билди, адвокатът, представляващ Божията Църква, осъди ограниченията за COVID-19 в Онтарио като „разрушителни за либералната демокрация“ и припомни за враждебността, която шефа на полицията в Айлмер е демонстрирал към главния пастор на църквата Хенри Хилдебранд в миналото.

Тя каза, че „бремето на цялото това правоприлагане е паднало върху църквата без абсолоютно никакви реални доказателства, че провеждането на богослужения е причинило огнища или предаване на болестта, камо ли смърт, през последната година“.

„Имаше ли издадена заповед? Да. Църквата знаеше ли за това? Да. Нарушиха ли я? Да - обясни тя. „Ето защо те започнаха да провеждат събрания на открито, а не вътре в църквата си, но все пак се оказва, че и това е нарушение на тези драконовски и безпрецедентни ограничения, наложени на гражданите на Онтарио.“

Билди добави, че според нея огромните глобите имат за цел да „репресират” църквата, а забраната за обжалване си е чисто нарушение на закона.  

Трябва да се отбележи, че преди дни съдия Томас тихомълком добавил допълнителни глоби - още 35 000 долара за църквата; 20 000 долара глоба лично на пастор Хилдебранд; 6 000 долара за асистент пастора Питър Уол; и 5 000 долара за съдебни разноски.