News image

Китай и Иран подписаха грандиозен 25-годишен договор за стратегическо сътрудничество

В събота Иран и Китай подписаха споразумение за сътрудничество за следващите 25-години.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и неговият колега, китайският външен министър Уанг И, се срещнаха в Техеран за подписването. Договорът е със заглавие „Всеобхватно стратегическо партньорство“ и ще действа като пътна карта за задълбочаване на отношения между двете държави през следващите 25 години във почти всички сектори, включително икономика, отбрана, национална сигурност, търговия и култура.

Нито една от страните не предостави подробности за споразумението, но според The New York Times Китай се готви да инвестира 400 милиарда долара в Иран в замяна на петрол. От вестникът твърдят, че преди година са успели да се сдобият с проект на споразумението.

Според новия договор Иран и Китай ще задълбочат и военното си сътрудничество, включително съвместни изследвания за разработване на оръжия, съвместно обучение и споделяне на разузнавателна информация.

„Китай твърдо подкрепя Иран в опазването на неговия държавен суверенитет и национално достойнство“, заяви Уанг в изявление, публикувано от китайското правителство. Уанг също така призова САЩ да премахнат санкциите срещу Ислямската република и Китай.

Зариф заяви в Twitter, че „мощното“ споразумение е „пример за успешна дипломация“.

Според анализатори този нов договор може да подкопае влиянието на САЩ в региона. Припомняме, че световните сили понастоящем продължават да работят за спасяването на ядрената сделка с Иран от 2015 г., наричана още Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA). През 2018 г. администрацията на президента Тръмп едностранно се оттегли от споразумението, и наложи тежки санкции на страната, поради факта, че Иран не изпълняваше своите ангажименти.

Новата администрация на Байдън предложи да се върне към преговори, ако Иран спре да нарушава споразумението. Иран отказа и вместо това призовава САЩ първо да отменят санкциите. Китай е една от световните сили, подписали ядреното споразумение с Иран. Настоящите санкции на САЩ могат да попречат на част от целите на договора между Китай и Иран.

Иран не е единствената страна от Близкия изток, към която Китай гледа. Външният министър Уанг вече посети Саудитска Арабия и Турция. А в плановете на китайското правителство влизат посещения в Бахрейн, Оман и Обединените арабски емирства, и то в най - близко бъдеще. Китай също така предложи да бъде домакин на преки преговори между израелци и палестинци. От китайската комунистическа партия заявиха, че според тях участието на САЩ в преговорите е причинило повече вреда отколкото полза.

Подписването на договор за 25 години е нещо ново за Иран. Ислямската република подписа договор за сътрудничество и с Русия, но за 10 години. Основната цел на договора е сътрудничество в ядрената област.