News image

Кюрдска благотворителна организация помага на бежанците от Сирия

На границата между Сирия и Кюрдистан всеки ден пристигат тълпи хора с надеждата да пресекат река Тигър, за да се измъкнат от бедствието, създадено от турското нашествие от север.

Има цели семейства, които  не е могат да преминат през контролния пункт, тъй като нямат паспорти.

"Доведох цялото си семейство от Кобани заради атентатите", каза кюрдски мъж със семейството си. „Може би, ако нещата се успокоят, можем да се върнем. Но в момента не можем да преминем границата, защото нямаме документи."

Много млади мъже също напускат страната, защото не искат да бъдат принуждавани да се присъединят към сирийската армия.

"Аз съм сирийски гражданин ( не живея в страната ), бях тук за почивните дни със съпругата ми, но  сега трябва да си тръгнем бързо, защото ме търсят за задължителна военна служба в Сирия", заяви един сириец пред CBN News.

Бежанския лагер на границата на Кюрдистан може да поеме 3000 души - бежанците в него, обаче, вече са над 8 300 души. Автобуси от границата докарват почти 1000 души всеки ден. Поради това  напрежението в този лагер достига точка на кипене.

“Хората идват само с дрехите на гърба си - това е всичко, което имат“, каза Ботан Мохамед, говорител на Фондация Барзани. “Стремим се да посрещнем основните им нужди от храна, вода и т.н. "

Фондация „Барзани“ е кюрдска благотворителна организация, която от няколко години оказва помощ на разселените сирийци. За съжаление нуждите на бежанците стават все повече и по-големи.