News image

Мъжът спасява хиляди деца, жертви на трафик

Има един човек, който е посветил живота си на борбата за правата на децата, особено в своята страна. Неуморните му усилия са спасили общо 92 000 деца - жертви на трафик към март 2021 г.

Кайлаш Сатярти живее в Индия и е инженер, който в продължение на години работил като учител в родния си град. Когато започнал да вижда трудностите, нищетата и мъката на децата, той решил да напусне добре платената си работа, за да може да се отдаде на борбата срещу трафика на деца. През 1980 г. той стартирал „Bachpan Bachao Andolan“ или Движението за спасяване на детството. Целта му е да освободи децата и техните семейства от робство и експлоатация.

Поради това, че се бори срещу трафика и робството, Сатярти си спечелва много врагове, предимно робовладелци и трафиканти. Кайлаш е получавал стотици заплахи и дори е преживял многобройни нападения.

Той споделя: „Всеки път, когато детето бъде спасено, започва преследване от страна на трафикантите, а всеки път, когато започне преследване, ние си създаваме куп нови врагове.“

Кайлаш и неговият екип изпълняват дръзки мисии за освобождаване на деца, които са принудени да работят. Повечето от тях работят в тежки и неприемливи условия.

Сатярти и екипа му плащат цена за това, което правят - няколко важни съоснователи на организацията са платили с живота си. Един от тях е човек на име Дуум Дас, който бил убит от трафикантите. До ден днешен Кайлаш чувства отговорност за смъртта на своя приятел.

Тези събития направили Сатярти по-ревностен в усилията си. Той е изиграл ключова роля в приемането на закони в Индия, които гарантират безопасността и свободата на децата.

Неговите забележителни дела му донесоха Нобелова награда за мир през 2014 г.

„Единствената цел на живота ми е всяко дете да бъде свободно да бъде дете“, казва той. „Свободни да растат и да се развиват, свободни да ядат, да спят, да виждат дневна светлина, да се смеят и да плачат, да играят, да учат, да ходят на училище и най-вече да мечтаят.“