News image

Ще се проведе международна среща на застъпниците за свобода на преследваните християни по света

„Отстояване на религиозна свобода за всички, навсякъде и през цялото време.“

Това ще е мотото на международната среща на върха за религиозна свобода през 2021 г., на която защитниците на религиозната свобода ще се съберат на 13-15 юли във Вашингтон, САЩ.

По света около 300 милиона християни живеят под постоянно преследване и заплахи заради вярата си.

Една от причините за провеждането на такава среща е да се съберат ресурси и да се насърчат хората, които се застъпват за преследваните християни по целия свят.

„Целта на конференцията е да създаде коалиция от организации и лица, работещи за религиозна свобода, за да можем да продължим инерцията от последните три години и да генерираме мрежа от информация, подкрепа и действия“, каза бившият сенатор и съорганизатор на срещата Сам Браунбак.

Браунбек, заедно с Гейл Манчин, бивш председател на Комисията на САЩ за международната религиозна свобода, се надяват, че тази среща на върха ще донесе важен модел за работа в защитата на преследваните вярващи по света.

Големи международни организации, които ще участват в срещата са: "Alliance Defending Freedom", "Family Research Council", "Open Doors", "Тhe Billy Graham Evangelistic Association", "Тhe Religious Freedom Institute", "Тhe Philos Project", "Samaritan's Purse", "International Christian Concern" и други.

„Очакваме с нетърпение плодотворно време за изграждане на взаимоотношения, обмен на информация и оценка на инерцията, която вече имаме. Видяхме голям напредък в религиозната свобода в страни като Судан, в момента работим за по-нататъшно развитие на религиозната свобода в страните с големи проблеми [като] Китай, страни от Близкия Изток, Африка и други“, казва Браунбак.

Той продължава: „Молим вярващите да се молят за конференцията, да уведомят църквите си за тази инициатива“.

През 2018 и 2019 г. администрацията на Тръмп, подкрепена от тогавашния държавен секретар на САЩ Майк Помпео, сложи началото на работни срещи между министри (които се провеждаха две години) за насърчаване на религиозната свобода. На тези срещи външните министри и официални лица се събираха за консултации по важни международни въпроси свързани с религиозната свобода.

През тези две години, по време на срещите близо 80 външни министри и други държавни служители се събираха в масивна палатка в центъра на Вашингтон и заедно с десетки организации, които се застъпват за международна религиозна свобода, обсъждаха ситуации и стратегии за действие. Именно тогава бе обсъдена и изготвена рамка за международен режим на религиозна свобода, който да промотира каузи, близка до сърцето на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. През това време Тръмп се обърна и към ООН, и заедно с генералния секретар призова за незабавно прекратяване на преследването на християните.