News image

Френският премиер се присъедини към националния поход в почит на учителя, обезглавен от ислямски терорист

Френският министър-председател се присъедини към демонстрантите, които се събраха в цялата страна, за да почетат паметта на учителя по история, който беше обезглавен близо до Париж от ислямски терорист. Причина за нападението била дискусия, която учителя провел със своите ученици относно карикатури на  ислямския пророк Мохамед.

Самуел Пати беше обезглавен в петък в Конфланс-Сент-Онорин от 18-годишен роден в Москва чеченски бежанец, получил убежище във Франция. Нападателя бе застрелян от полицията.

В неделя френският премиер Жан Кастекс застана рамо до рамо с граждани, асоциации и съюзи, демонстрирайки на площад Република в Париж. Протестиращите обявиха своята подкрепа за свободата на словото и почетоха паметта на 47-годишния убит учител.

Демонстранти се събраха и в големите градове на страната, включително Лион, Тулуза, Страсбург, Нант, Марсилия, Лил и Бордо.

Междувременно френските власти казват, че са задържали 11 човек след убийството.

Прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар заяви, че е открито разследване за убийство с подозрение за терористичен мотив. Поне четирима от задържаните са членове на семейството на нападателя, получил 10-годишно пребиваване във Франция като бежанец през март. Нападателя бил въоръжен с нож и еърсофт пистолет, който стреля с пластмасови пелети.

Стана ясно, че полусестрата на 18 - годиишният нападател се е присъединила към "Ислямска държава" в Сирия през 2014 г. Рикар не съобщи нито името и, нито  къде се намира в момента.

Ръководителят на най-голямата ислямска организация в света също осъди убийството. В общо изявление в неделя 57- те членове на Организацията за ислямско сътрудничество и кабинетът на генералния секретар Юсеф ал-Отаймен заявиха, че „ОИС отхвърля всякакви форми на екстремизъм, радикализация и тероризъм по каквато и да е причина или мотив."

Атаката предизвика силен международен отзвук. Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори за убийството в събота вечер от подиума на политическия си митинг в Джанесвил, Уисконсин.

„От името на Съединените щати бих искал да изкажа моите наистина искрени съболезнования на моя приятел, президента на Франция (Еманюел) Макрон. Те вчера имаха жестока, жестока ислямска терористична атака - близо до Париж невинен учител бе обезглавен", каза той.