News image

„Те изгаряха къщи и отнемаха деца“: Американскo мисионерско семейство проповядва Евангелието въпреки заплахите на ИДИЛ

Хайди Бейкър живее в една от най-бедните страни на земята - държава, която сега се смята и за една от най-опасните. Ако говорите с нея, обаче, изобщо няма да останете с това впечатление.

„Сега е най-доброто време да си жив“, каза Бейкър пред CBN News по време на скорошно интервю.

61-годишната Бейкър и съпругът и живеят в провинция Кабо Делгадо в Мозамбик, където от 2017 г. свързани с ИДИЛ бойци са убили над 2 600 души и са разселили 700 000 в стремежа си да установят ислямски халифат.

„Ако вярвате в Исус, вие сте един от първите, които са в списъка им“, каза Бейкър.

Групировка, известна като Ал Шабаб, е отговорна за десетки терористични атаки.

„Църквите са изгорени както и домовете и посевите на всички, които не са съгласни с тази специфична група терористи, независимо в какво вярват“, разказва Бейкър.

На 24 март 2021 г. Ал Шабаб проведе една от най-тежките ислямски терористични атаки в цяла Южна Африка. Стотици бойци нахлуха в град Палма, северно от дома на Бейкър, карайки хиляди да бягат за живота си.

„Бях на работа, когато се случи нападението. Избягах и отидох в гората да се скрия ”, каза пред журналисти Алуе, разселен жител от Палма.

Десетки цивилни, включително 12 чужденци, бяха убити, някои обезглавени на плажовете на Палма.

„Убиваха ни, горяха къщи и отнемаха децата ни“, разказва Нина Диадара, друга жителка на Палма, която успяла да избяга от нападението.

Правителствените сили на Сомалия са успели да си върнат града от ислямистите след 10-дневна обсада.

Два месеца по-късно десетки хиляди жители на Палмс все още не са се завърнали.

Ислямските бойци извършиха още няколко нападения през последните седмици.

„Ал Шабаб, те са плашеща група“, предупреди Бейкър. „Аз няма да бъда фалшива, не искам да ме убият, не искам да ме отвличат, искам да продължавам да проповядвам това славно Евангелие още много десетилетия.“

Бейкър, която ръководи „Iris Global“ - християнска хуманитарна организация, живее в Мозамбик вече повече от 25 години и от първа ръка вижда разрухата и болката, която хората в тази държава преживяват.

И все пак тя казва, че Господ се движи мощно из цялата страна. „Казвам ви в разгара на трагедията, Бог прави най-невероятно красивите неща и изтрива сълзите“, добави тя.